назад

Про останні зміни в земельному законодавстві говорили із землевласниками на Черкащині

За період дії режиму воєнного стану на території нашої держави земельне законодавство зазнавало багатьох змін, деякі введені раніше обмеження законодавець уже встиг послабити, а для певних видозмінених війною правовідносин – передбачив нове регулювання. Тож, про актуальні норми правового регулювання земельних відносин жителям старостинського округу села Конела Жашківської міської ради розповіла помічник юриста Жашківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД Ірина Черей.

Захід відбувся в рамках виконання Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» та з метою поширення інформації серед населення про особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану.

Під час правопросвітницького заходу не оминули увагою питання щодо автоматичного поновлення договорів оренди земель сільськогосподарського призначення. Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 № 2145-IX передбачив, що договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін таких договорів. Крім того, таке поновлення не потребувало внесення відповідних змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а сам договір вважався поновленим без внесення відповідних відомостей до реєстру.

Факт поновлення таких договорів підтверджували дві обставини:

1) закінчення строку дії самого договору після 24 лютого 2022 року;

2) наявність законодавчого врегулювання цього питання, тобто п. 27 Перехідних положень Земельного Кодексу України.

Однак, 19 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель № 7636, яким відновлюється реєстрація прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, яка була зупинена через війну.

Також фахівчиня звернула увагу присутніх на нещодавні зміни, щодо запровадження нового функціоналу автоматичного формування витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель, що знаходяться в межах населених пунктів програмним забезпеченням Державного земельного кадастру.

«Наразі ефективно функціонує автоматизована видача витягів з технічної документації із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів. Аналогічний функціонал тепер розроблено для формування та видачі витягів із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що розташовані в межах населених пунктів», – розповіла Ірина Черей.

Слід зазначити, що автоматична видача витягів з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що розташовані в межах населених пунктів можлива виключно по тих населених пунктах, відомості про нормативну грошову оцінку яких внесено до Державного земельного кадастру.

Наприкінці заходу юристка поширила серед громадян інформаційні буклети з актуальними юридичними порадами у сфері земельних правовідносин та організувала консультаційний пункт, де всі охочі змогли отримати індивідуальні юридичні консультації.