назад
03.11.22

«Орендар не платить орендну плату за землю»: репортаж з виїзного консультування юристів системи БПД

Телефонний дзвінок до контактного центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103. У слухавці голос засмученої пенсіонерки. «Орендар не сплачує кошти. Договір оренди скоро закінчиться, і я залишусь без грошей», — говорить пані Надія з Сумщини.

За дві години пані Надії телефонують з Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, щоб дізнатися, куди приїхати, щоб допомогти розібратися її з правовим питанням.

«Питання щодо виплати орендної плати — серед десяти найбільш поширених від наших клієнтів. Система безоплатної правової допомоги з травня 2020 року долучена до реалізації проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Ми надаємо безоплатну первинну та вторинну правову допомогу, проводимо правопросвітницькі заходи з земельних питань», — розповідає керівниця Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко.

Земельні питання — хоч і не найактуальніша тема в умовах війни, однак усе одно продовжує цікавити громадян. Третина виїзних консультувань — у межах програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Адресна допомога пані Надії  

«У нашому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги є графік виїзних консультувань, який повністю орієнтований на запити наших клієнтів та інформацію, що ми отримуємо від партнерів. Питання пані Надії нам надійшло через спеціальний сервіс звернень. Оскільки вона є особою з інвалідністю, то не може завітати до бюро самостійно — для цього є послуга адресної допомоги, надання правових послуг прямо вдома у клієнта», — розповідає юристка Сумського бюро правової допомоги Анна Кожушко.

Сталося так, що адресна допомога пані Надії збіглася у часі із виїзним консультування в ту саму територіальну громаду, де вона мешкає.

Уранці у день виїзду в громаду на виїзне консультування, поки юристи збираються, накрапає дощ. Похмура погода настрій не псує, попереду багато роботи. Їхати недалеко, на виїзді з міста на блокпосту юристів зустрічають воїни ЗСУ, після перевірки документів юристи їдуть далі.

«Як не важко, але треба боротися», — такими словами зустрічає пані Надія фахівців системи БПД на ґанку свого будинку.

Майже від порогу стає зрозуміло, що жінка живе і справляється з усім сама. Вольовий характер пані Надії проглядається у всьому, навіть у манірній кішці Олександрі, яка слухається свою хазяйку з півслова.

Жінка дає юристам паперову папку, де зібрані всі документи щодо оренди її ділянки. Деякий час Анна Кожушко уважно вивчає документи.

«Землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Систематичне порушення договору оренди земельної ділянки,  — несплата орендної плати — є вагомою підставою для розірвання такого договору. Спори, пов’язані з орендою землі, у тому числі щодо орендної плати, вирішуються у суді», — пояснює фахівчиня Сумського бюро правової допомоги.

Пані Надія не вагається — хоче судитися з недобросовісним орендарем. Адже, за її словами, багато мешканців Степанівської громади мають такі самі проблеми з орендарем, який не сплачує орендну плату.

«Буває так, що клієнти сумніваються і не вірять, що такі питання можна вирішити через суд. Тому відмовляються від подальшої правової допомоги, особливо в умовах воєнного часу. Проте пані Надія була налаштована рішуче, хотіла відновити справедливість», — говорить Анна Кожушко.

Фахівчиня системи БПД допомогла жінці скласти та направити орендарю лист-вимогу щодо сплати заборгованості за орендною платою. Узгодила подальші дії — якщо орендар не виплатить гроші, готувати документи щодо розірвання договору оренди.

Виїзд до Степанівської громади

Далі — виїзне консультування мешканців сіл Солідарне та Нові Вільми Степанівської територіальної громади, що на Сумщині.

Представники органів місцевого самоврядування звернулися до Сумського місцевого центру з надання БВПД, тож в графіку з’явився плановий візит до сіл Степанівської територіальної громади.

У супроводі старости юристи пройшли до приміщення, де зібралися охочі отримати безоплатну правову допомогу.

«Чому запросили до нас юристів? У багатьох мешканців громади багато правових запитань, частина з яких стосується галузі земельного права», — наголошує староста Степанівської громади.

Жителі селища очікують юристів невеликими групами у визначених заздалегідь місцях.

«В умовах воєнного стану головне — безпека, масові зібрання заборонені», — говорить директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко.

«Серед питань, що цікавили людей, — продовження строку договору оренди землі, особливості вчинення правочинів, предметом яких є земельна ділянка, а також можливості доступу до відомостей із Державного земельного кадастру. Новим питанням є  — можливість відшкодування власникам та користувачам земельних ділянок збитків, спричинених війною», — розповідає Анна Кожушко.

Запитань багато. Люди уважно слухають відповіді юриста, дехто занотовує у блокнот.

Поки йде консультування, погода погіршується. Приїжджає машина зі свіжим хлібом. Люди йдуть купувати, однак не розходяться — ще не всі отримали відповіді на свої запитання.

«Якщо говорити про враження від консультування під час виїздів в громади, то це завжди яскраві та подекуди неочікувані емоції. Відчувається, що зростає рівень правової освіченості людей, вони ставлять складніші запитання та очікують розгорнутої відповіді, плану дій», — говорить Анна Кожушко.

Р.S. Телефонний дзвінок до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Пані Надія повідомила, що отримала передбачену договором суму орендної плати, орендар не бажав доводити справу до суду.