назад

Для працівників Овідіопольської селищної ради провели захід, присвячений змінам в законодавстві у сфері спадкування під час воєнного стану

Із введенням воєнного стану на території України багато сфер зазнали змін в правовому регулюванні. Спадкові правовідносини – не виключення. Так, під час воєнного стану були прийняті декілька нормативно-правових актів, що визначають особливості процедури спадкування в цей особливий період. Зокрема, мова йде про Постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 164  та Наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» 11 березня 2022 року № 1118/5 .

З метою роз’яснення основних змін в сфері спадкування в період воєнного стану, 26 жовтня  в адмінбудинку Овідіопольської селищної ради відбувся семінар на тему «Прийняття спадщини в умовах воєнного стану» за участі юристки Овідіопольського бюро правової допомоги Одеського місцевого центру з надання БВПД Анни Бодюл.

У заході взяли участь близько 20 працівників різних відділів та служб Овідіопольської селищної ради.

Під час семінару говорили про наступне:

  • зміни в процедурі відкриття спадкової справи;
  • терміни прийняття спадщини під час воєнного стану;
  • місце прийняття спадщини;
  • особливості отримання свідоцтва на спадщину;
  • алгоритм прийняття спадщини якщо спадкоємець за кордоном;

Як відомо, право на спадкування виникає у спадкоємців у день смерті особи або в день, з якого вона оголошується померлою за рішенням суду. За загальним правилом, нотаріус заводить спадкову справу за місцем останнього проживання померлого. В умовах воєнного стану, коли численні громадяни є переселенцями, а деякі території України перебувають під окупацією, Уряд спростив процедуру спадкування. Так, спадкоємці мають право звернутися до будь-якого нотаріуса України для заведення спадкової справи, незалежно від останнього місця проживання померлого. Наприклад, якщо спадкоємець у зв’язку з активними бойовими діями не має змоги прибути чи направити заяву за місцем останнього проживання спадкодавця, він може звернутися до будь-якого нотаріуса в регіоні, де він тимчасово перебуває або вимушено переселився», – зазначила Анна.

Крім того, відповідно до статті 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Однак, на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці.