назад

Про переваги й особливості шлюбного договору розповідали мешканцям Хмельниччини

Щороку в Україні зростає кількість пар, які вирішують укласти шлюбний договір. Та все одно кількість таких договорів мізерна, особливо на фоні США чи європейських країн. Чому не треба боятися регулювати майнові відносини між подружжям за допомогою документа та які переваги шлюбного договору – говорили мешканці громад Хмельницької області під час онлайн-заходу.

«Шлюбний договір: за чи проти?» – тема ток-шоу для мешканців територіальних громад та користувачів публічних бібліотек Хмельниччини, ініційованого Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою. Експертками обговорення традиційно запросили фахівчинь Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

 

Юристка Анна Бенькалович пояснила, що шлюбний договір — документ, який допомагає вирішувати матеріальні питання в родині, тобто в ньому можна визначити, хто за що платить, кому яке майно належить, хто і як ним розпоряджається, кому що дістанеться в разі розлучення.

«Цей інструмент покликаний регулювати шлюбні відносини, в українському законодавстві він існує вже майже 30 років, та досі сприймається неоднозначно. В багатьох сформувалася безпідставна думка, що шлюбний договір – це показник недовіри в стосунках та передвісник розлучення», – зазначила юристка.

Заступниця начальника відділу з забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів регіонального центру, адвокатка Руслана Матущак навела приклади із судової практики, що стосуються розірвання шлюбного договору, розповіла про особливості, які слід враховувати, підписуючи документ.

«Шлюбний договір має укладатися особисто, а не через представника. Від договору можна відмовитися, однак одностороння відмова не допускається, лише за спільною згодою», – наголосила адвокатка.

Як говорити про шлюбний договір із партнером, розповіла психологиня Тетяна Матвійчук.

«Шлюбний договір – це не питання недовіри, а навпаки, питання ще більшої довіри одне до одного», – переконана пані Тетяна.