назад

У столиці посилюється взаємодія з державними органами щодо захисту прав сімей, близькі родичі яких зникли безвісті

В Міжнародний день насильницьких зникнень фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у обговоренні актуальних питань захисту прав сімей, близькі родичі яких зникли безвісті.

Перш за все, представники системи безоплатної правової допомоги, Київського міського центру допомоги учасникам Антитерористичної операції, Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації та територіального центру комплектування військовослужбовців говорили про процедуру набуття статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин та про права цієї категорії громадян.

Присутні на зустрічі  обговорили алгоритм дій для вирішення найбільш поширених питань, зокрема, порядок отримання пенсії по втраті годувальника та механізми перенаправлення клієнтів між центрами та державними органами влади.  Також педставники організацій дізналися про можливості системи безоплатної правової допомоги у сфері захисту порушених прав.

 До юристів нашого центру досить часто звертаються близькі родичі зниклих безвісти українців, як військових так і цивільних, з проханням допомогти у пошуках та захисті прав таких людей. Ми надаємо не тільки роз’яснення, але й допомагаємо складати звернення про зникнення людини до відповідного територіального органу Національної поліції України, – зазначила заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Олена Маньківська.

Також під час заходу Київський міський центр допомоги учасникам АТО  презентував дорожню карту для оформлення документів допомоги родичам та пошуку безвісти зниклих Захисників України.

Довідково. Близькі родичі та члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на отримання достовірних відомостей про місцеперебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме).