назад
31.03.23

Про права дітей та їх захист говорили на Коропщині

Завідувач Коропське бюро правової допомоги  Менського місцевого центру з надання БВПД Дарина Мальцева провела правопросвітницький захід для працівників та відвідувачів Коропського регіонального історико-археологічного музею. Під час заходу говорили про  права дітей та їх захист.
Фахівчиня бюро зазначила, що права людини починаються з прав дитини. В ході спілкування правчиня розповіла маленьким учасникам заходу про те, що всі діти рівні та мають однакові права.
В ігровій формі діти ознайомилися зі своїми правами, які закріплені в цій конвенції, та дізналися, що кожна дитина має право на безпечне і здорове життя, на повагу і самовираження, захист і справедливе ставлення, гармонійний і всебічний розвиток, має поважати інших людей та, окрім прав, має ще й обов’язки.
В рамках заходу Дарина Мальцева презентувала розмальовки із зображенням казкових героїв на прикладі яких діти вчились визначати, що таке право, а що – обов’язок дитини.
В свою чергу, дорослим учасникам заходу – працівникам Коропського регіонального історико-археологічного музею та вихователям дитячого садка, Дарина Мальцева пояснила, що на захист порушених прав дитини в першу чергу стають її батьки, на яких Законом покладено обов’язок опіки та піклування. Проте, захист прав дітей є й одним з пріоритетних напрямів роботи системи безоплатної правової допомоги.
Відповідно до міжнародного та українського законодавства, дитиною є особа віком до 18 років і має право на адвоката чи юриста, послуги яких оплачує держава, оскільки всі діти мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу.
Звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, що стосуються дітей, подаються їх законними представниками за місцем фактичного проживання дитини або її законних представників незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.
Маленькі та дорослі учасники заходу отримали безліч нових вражень та позитивних емоцій.