назад

Про права та обов’язки батьків говорили з батьками вихованців Чернігівського ДНЗ №75

Якою спільною рисою володіють всі групи населення, для яких проводять правопросвітницькі заходи працівники системи безоплатної правової допомоги?  Усі в більшій мірі ознайомлені зі своїми правами, ніж обов’язками. Беззаперечно,  знати і захищати свої права необхідно, але варто і пам’ятати свої обов’язки, особливо, коли мова йде про виховання дітей.

 

Щоб обговорити права та обов’язки батьків, на батьківські збори Чернігівського дошкільного навчального закладу №75, завітали працівники системи безоплатної правової допомоги.

Присутні батьки більше дізнались про безоплатну правову допомогу та як її отримати. Окрім цього, було обговорено найбільш актуальні питання, що виникають з сімейних відносин та пов’язані з вихованням дітей.  Більш детально було обговорено питання виховання дітей та обов’язків, покладених на батьків.

 

Чітке визначення поняття «виховання дитини» в законодавстві України відсутнє. І пояснення цьому не в тому, що обов’язок з виховання дитини ні на кого не покладений, навпаки, виховання дитини – це широкий перелік обов’язків, які батьки повинні виконувати. Обов’язки батьків, пов’язані з вихованням дітей, визначені Сімейним кодексом України, Законом України «Про охорону дитинства», Законом України «Про освіту». Зокрема, Сімейним кодексом України визначено:

 

-відповідальність за виховання дітей в рівній мірі покладена на батька та матір;

-розірвання шлюбу та проживання окремо від дитини не звільняє від обов’язків щодо дитини;

– батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття;

– ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом;

Відповідно до Закону України «Про освіту» на батьків покладено відповідальність  за розвиток дитини. Цей Закон зобов’язує батьків постійно дбати  про фізичний та психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку дитини, поважати гідність дитини та прививати їй з ранніх років працелюбність, добропорядність та повагу до інших.

Окрім цього, батьки повинні сприяти здобуттю дитиною освіти у навчальних закладах та забезпечувати повноцінну домашню освіту.

 

За невиконання батьками своїх обов’язків передбачена відповідальність згідно зі статтею 184 Кодексу України про адміністративні порушення або в окремих випадках, визначених законом, кримінальна відповідальність.

 

Участь в заході взяли: директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Володимир Бобруйко та заступник начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Савуляк.