назад

Подолання домашнього насильства – виклики та орієнтири

Одним із викликів для нашого суспільства є домашнє насильство. Часто цей злочин замовчується, про нього бояться говорити. Як долати такі виклики суспільства, протидіяти та взаємодіяти про ці та інші питання говорили 20 лютого 2020 року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області під час засідання громадської консультативної групи з питань протидії насильства у сім’ї.

Група є одним із прикладів втілення принципів взаємодії поліції та громадян у розрізі теми гендерно-зумовленого насильства та спрямована на реалізацію Канадсько-українського проекту розвитку поліції (CUPDP) у м. Полтаві.

Учасниками зібрання стали представники системи безоплатної правової допомоги, патрульної поліції,  Головного управління Національної поліції у Полтавській області, Департаменту культури, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради, соціальних служб міста, благодійних організацій «Меридіан» та «Світло надії».

Зібрання мало на меті визначити проблем громади в рамках гендерно-зумовленого домашнього насильства, обговорити план дій для їх вирішення та попередження, започаткувати дискусію між правоохоронними органами та іншими суб’єктами права з метою попередження та боротьби з домашнім насильством та підвищення ефективності реагування на його випадки, сприяти посиленню взаємодії між правоохоронними органами, громадянським суспільством.

«З січня 2018 року особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава. Тому інформування громадян про можливості захист різними державними та недержавними інституціями є ним із першочергових, яке має бути одним із першочергових завдань, а система безоплатної правової допомоги є для партнерів надійним помічником у цьому» -, повідомив учасникам зустрічі очільник Регіонального центру Олександр Черчатий.

Учасники зустрічі досягнули домовленостей стосовно проведення роботи щодо протидії домашнього насильства. Зокрема проведення інформаційних кампаній, розроблення та розміщення інформаційних матеріалів з питань протидії домашнього насильства та можливостей отримання допомоги особам, які постраждали, запровадження курсів самооборони для жінок та дітей, проведення правопросвітницьких заходів для учнівської та студентської молоді задля виховання нульової толерантності до домашнього насильства.

Захід пройшов у форматі жвавого спілкування та обговорення.