назад

Про право на державну допомогу за відсутності реєстрації постійного місця проживання

imagesДо Слобожанського бюро правової допомоги звернулася одинока мати. В районному управлінні праці та соціального захисту їй відмовили у призначенні виплати державної допомоги при народженні дитини, посилаючись на те, що жінка не зареєстрована за місцем свого постійного проживання.Вислухавши клієнтку, спеціалісти бюро зв’язалися з управлінням та детально роз’яснили порядок призначення такої допомоги. А також допомогли жінці у складенні відповідного листа, формуванні вичерпного пакету документів для отримання допомоги при народженні дитини та допомоги на дітей одиноким матерям. Як результат – громадянка отримала усі виплати, які передбачено законом.     

Правники звертають увагу громадян, які можуть опинитись у схожій ситуації на те, що відповідно до статті 10 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001р. №1751, допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини (опікуну), який постійно проживає разом з дитиною. Допомога батькам при народженні дитини призначається на підставі свідоцтва про народження дитини.

Для призначення допомоги при народженні дитини до органу праці та соціального захисту населення за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини подається одним з батьків (опікуном), з яким постійно   проживає   дитина,   заява   за   формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, та копія свідоцтва про народження дитини. Даний перелік документів є вичерпним. Орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, має право отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відомості, необхідні для призначення допомоги при народженні дитини (стаття 11 цього Закону).

Тобто, нормами діючого законодавства чітко визначено вичерпний перелік документів, необхідних для призначення допомоги при народженні дитини, при чому інші необхідні відомості отримуються органом праці та соціального захисту населення самостійно.

Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку, відсутній запис про батька або запис про батька проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини (стаття 18-1 цього Закону).

Даній громадянці надана необхідна безоплатна первинна правова допомога з приводу цих питань та роз’яснено порядок призначення вказаних видів соціальної допомоги, а також надано допомогу у підготовці заяви за встановленою формою до Управління праці та соціального захисту населення районної у м. Дніпрі ради і формуванні вичерпного пакету документів для отримання допомоги при народженні дитини та допомоги на дітей одиноким матерям.

За результатами проведеної роботи Управлінням праці та соціального захисту населення призначено і виплачено жінці обидві вищевказані державні допомоги.

Отримати консультацію з цих та інших правових питань можна у Слобожанському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: Дніпровський район, смт. Слобожанське, вул. В. Сухомлинського 42. Перший дніпровський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.