назад

Про правові наслідки куріння в громадських місцях говорили з учнями Чернігівської загальноосвітньої школи № 5

Цей процес починається рано, але кинути – ніколи не пізно. Це про паління. Воно не тільки шкодить здоров’ю людини, але і тягне за собою адміністративну відповідальність.

За статистикою близько 30% українців є курцями, а тому питання щодо дотримання законодавства та роз’яснення його положень є важливим для суспільства.

Саме тому 13лютого головний фахівець зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Інна Тищенко спільно з директорм Чернігівського місцевого центру Володимиром Бобруйком провели навчальний захід в Чернігівській  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 5  для учнів 8-го класу.

Під час заходу  головний фахівць зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Інна Тищенко ознайомила учнів із забороною  куріння в громадських місцях . В Україні з 11 липня 2022 року  набули  чинності нові антитютюнові обмеження. Тепер електронні сигарети, IQOS та glo, кальяни, як і звичайні сигарети, заборонено вживати у громадських місцях. Де саме діє заборона та які передбачені штрафи за порушення :

у приміщеннях та на території навчальних закладів;

на дитячих майданчиках;

у місцях загального користування житлових будинків;

– у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

– у приміщеннях готелів та засобів розміщення громадян;

– у приміщеннях гуртожитків;

– у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі таксі;

– на вокзалах та станціях;

у підземних переходах то що.

Тепер у громадських місцях заборонено вживання:

пристроїв для тютюнових виробів без їх згоряння;

трав’яних виробів для куріння;

тютюнових виробів;

електронних сигарет.

Відповідно до ст. 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено відповідальність за куріння у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної  ради:

  • попередження;
  • штраф від 51 до 170 грн.

За повторне вчинення правопорушення протягом року:

  • штраф від 170 до 340 грн.

Якщо ж правопорушення вчинила неповнолітня особа віком від 16 до 18 років, яка не має власного доходу, відповідальність нестимуть батьки, опікуни чи піклувальники.

Володимир Бобруйко розповів про систему надання безоплатної правової допомоги, основні її завдання та функції, в тому числі зокремо зупинився на повноваженнях Регіонального та Місцевого центру надання безоплатної правової допомоги.

Потім учням була запропонована навчально-розважальна гра «Важниця» правова. Діти з задоволенням взяли участь у грі, відповідаючи на запропоновані питання з категорії «Рідний край», «Життєва ситуація», «Правовий двобій», одночасно збагачуючи свої знання у правовій сфері. Завдяки тому, що захід проводився в ігровій формі, діти були дуже активними, обговорювали питання та брали участь у дискусії, озвучуючи свої думки.

 

Єдиний номер контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0800-213-103.