назад
10.07.17

Про прогрес України з ліквідації дискримінації щодо жінок говорили в Києві

4 – 6 липня 2017 року у Києві відбувся триденний Всеукраїнський семінар-нарада з виконання Україною заключних зауважень Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW). Захід організований Міністерством соціальної політики за підтримки Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії. Серед учасників заходу – заступники керівників обласних державних адміністрацій та керівники їхніх підрозділів, представники обласних неурядових організацій, які працюють у сфері забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків, представники донорів, центрального апарату Міністерства соціальної політики, експерти з питань гендерної рівності та недискримінації. На семінар запрошені й фахівці системи безоплатної правової допомоги з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей. Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представив співробітник відділу міжнародного співробітництва Олександр Дейнеко.

19657299 1003100463164486 6319232148106267687 n

Семінар-нарада проводилась з метою ознайомлення представників місцевих органів виконавчої влади із зобов’язаннями та можливостями виконання заключних зауважень відповідного Комітету ООН за результатами розгляду 8-ї періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, що відбулася у березні 2017 року. Триденний захід мав на меті також навчити учасників навичкам внесення гендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку областей у сферах, охоплених заключними зауваженнями Комітету CEDAW, зокрема працевлаштування та кадрової політики, забезпечення соціального захисту населення, бюджетування.

19620551 1716388728401570 7385642878342576381 o

Захід відкрила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, яка позитивно відзначила зацікавленість державних інституцій у забезпеченні гендерної недискримінації та наголосила на необхідності об’єднання та координації зусиль для роботи з новітнім феноменом у цій сфері – жінками-ВПО, які, по суті, підпадають одночасно під дві вразливі до дискримінації категорії.

З вітальним словом до присутніх звернулися Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, народний депутат України, представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко, заступник ПРООН в Україні Блерта Чела, а також голова наглядової ради БО БТ «Київський інститут гендерних досліджень» Тамара Мельник. Спікери відзначили, що хоча на місцевих виборах і було введено квоту на гендерне представництво, відсутність санкцій за недотримання відповідних положень законодавства зробила норму «практично мертвою». Незважаючи на те, що у державних інституціях значна кількість жінок займає керівні посади, переважна більшість з них без об’єктивних на те причин не може піднятися вище начальника відділу або заступника начальника департаменту; подібна ситуація спостерігається й у збройних формуваннях, де низка професій для жінок взагалі заборонені, а отримання офіцерського звання значно ускладнене у порівнянні з чоловіками.

19250794 1585614338126234 5937758663741881105 o

Блерта Чела, серед іншого, підкреслила необхідність імплементації механізму гендерної експертизи законодавства та ратифікації Стамбульської конвенції, аби зменшити порушення прав жінок в Україні.

Серед спікерів першої сесії основної частини заходу «Виконання Урядом України заключних зауважень у ключових сферах дії Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», заступник Міністра юстиції України Сергій Петухов відзначив, що відомство взаємодіє з питаннями гендерної недискримінації у трьох сферах: законодавства, правосуддя та доступу до правосуддя (й правопросвітницькій роботі), останнє з яких реалізується через систему надання безоплатної правової допомоги в Україні. Заступник Міністра особливо відзначив роботу системи БПД у сфері захисту прав жінок, які стали жертвами домашнього насильства.

Друга сесія першого дня заходу була присвячена висвітленню механізму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в умовах децентралізації, включення гендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку, а також способів протидії гендерно зумовленому та сексуальному насильству в умовах конфлікту.

19620520 1585615541459447 119764842222484587 o

5 липня розпочалася навчальна частина заходу. День відкрився інтерактивом на тему «Сучасні виклики гендерних перетворень», який провела голова наглядової ради БО БТ «Київський інститут гендерних досліджень» Тамара Мельник. Підсумовуючи результати, вона зазначила: «Одним із пріоритетних напрямків роботи має бути розвиток гендерного руху, який дасть поштовх звернути увагу на проблему. Розвиток гендерного руху є хорошим інструментом від пасивності. Ми маємо працювати на гендерну перспективу і тоді ми матимемо розвинуте сучасне суспільство».

Після інтерактивну було проведено два лекційні кластери: «Рівність у праці, зайнятості, тимчасові спеціальні заходи. Медійне дискримінаційне висвітлення жінок» та «Дівчата та жінки із груп, що зазнають множинної дискримінації. Сільські жінки, жінки з інвалідністю». 
Також у рамках заходу відбувся інтерактив на тему «Надання допомоги сім’ям учасників АТО». Під час панельного обговорення, представники системи БПД висвітлили досвід роботи системи з цією категорією клієнтів та поділилися з присутніми кращими практиками у сфері захисту прав сімей та учасників АТО.

Подальша робота цього дня відбувалася у рамках трьох паралельних навчальних сесій, одна з яких була спеціально виділена для фахівців системи БПД та мала назву «Ідентифікація дискримінаційних дій». Під час сесії виконавчий директор ВБО «Точка опори» Тимур Левчукта тренер Марина Діденко навчали юристів способам ідентифікації дискримінації, її класифікації та способам інтеграції даного питання у юридичну практику.

6 липня, в заключний день семінару, Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти, модерував роботу стратегічної сесії планування, щодо врахування на місцевому та регіональному рівнях заключних зауважень комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок. Учасники прийшли до висновку, що найголовніший напрямок, в якому необхідно працювати – це правоосвіта в громадах, адвокаційні та інформаційні кампанії. У свою чергу представники системи БПД поділилися досвідом проведення таких заходів та домовилися про планування правопросвітницьких заходів на тему ліквідації дискримінації в майбутньому.

19679008 1585615224792812 8386780615535092342 o

Після планування учасники працювали за методикою «Світове кафе», що виявилось дуже простим процесом взаємодії, який спрямований на широкий обмін думками, ідеями й досвідом. Учасники, об’єднавшись в групи обговорювали можливості ліквідації дискримінації в різних сферах, наприклад, таких як, освіта, робота ЗМІ, діяльність міжнародних та всеукраїнських організацій. У ході обговорення виявилось, що одним із ефективних методів ліквідації дискримінації може бути розвиток соціального підприємництва та взагалі розуміння людей того, що, на жаль, дискримінація існує в сучасному суспільстві і треба вміти розпізнавати її ознаки задля уникнення.

Переглянути рекомендації Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW)

19264343 1716379208402522 2822049049748915404 o