назад

Про шлюбний договір та майнові відносини подружжя обговорювали на Долинщині

19 лютого фахівцями Долинського бюро правової допомоги за участі представників Долинського РВ ДРАЦС Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Івано-Франківськ) проведено круглий стіл на тему: «Шлюбний договір. Майнові відносини подружжя».

Упродовж розмови фахівці системи безоплатної правової допомоги наголошували, що шлюбний договір не може регулювати особистих відносин подружжя, а також не може зменшувати обсяг прав та обов’язків дитини, які обумовлені Сімейним кодексом України. Учасники круглого столу звернули увагу на те, якщо шлюбним контрактом передбачено стягнення аліментів на утримання дітей, тоді аліментні платежі стягуватимуться на підставі виконавчого напису нотаріуса без необхідності довгої судової тяганини. Вони акцентували на тому, що за шлюбним договором не може передаватися у власність одному з подружжя майно, яке підлягає державній реєстрації.

На завершення заходу учасники висловили свої думки щодо відмінностей між «фактичним шлюбом» і зареєстрованим. Так, можна зробити висновок, що реєстрація шлюбу є важливою, оскільки це є гарантом забезпечення стабільності шлюбних відносин, охорони прав та інтересів подружжя та їх дітей.