назад
17.09.15

Про співпрацю між адвокатурою та державою говорили у Херсоні

P915285615 вересня 2015 року у  Херсоні в конференц-залі бізнес-центру «Бордо» відбувся круглий стіл на тему «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги». У заході взяли участь директори та співробітники Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, керівництво та члени Ради адвокатів Херсонської області, КДКА, члени громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», а також досвідчені адвокати.

З вітальними доповідями виступили Мокіна Інна, голова Ради адвокатів Херсонської області, Єлисєєва Марина, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області та Бондар Володимир, керівник Херсонського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» щодо важливості даного заходу, який  проводиться з метою обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою. Усі виступаючі засвідчили той факт, що намагання деяких сил поділити адвокатів на тих, що працюють в системі надання безоплатної правової допомоги та на тих, що в ній не задіяні, є штучним і в Херсонській області такої “проблеми” не існує.

Єлисєєва Марина, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, поінформувала про проведення восьмого конкурсу адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Милокостий Денис, директор Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомив про проблеми, з якими стикаються місцеві центри. Зокрема було зазначено, що небагато адвокатів хочуть брати цивільні справи, це пов’язане і з  специфічним клієнтами, які іноді вимагають недосяжного результату. На етапі прийому документів МЦ перевіряють чи відносять особи до суб’єктів надання БВПД, а чии є обґрунтованою позиція клієнта, це вже з’ясовується після видачі доручення.  

P9152852

Єлисєєва Марина, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, розповіла про проблеми, які виникають у адвокатів, які отримали доручення для надання правової допомоги засудженим. Перш за все це відсутність чіткого визначення, яку саме правову допомогу буде надавати адвокат засудженому і взагалі, чи правова допомога потрібна засудженому, чи просте спілкування. Адвокати ж не психологи, але досить часто саме в такій ролі їм доводиться виступати.

Бондар Володимир, керівник Херсонського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», поділився своїм  баченням уникнення проблемних питань при залученні адвоката для проведення окремої процесуальної дії. Незважаючи на те, що і слідчі, і судді іноді зловживають ст.53 КПК для того, що фактично усунути на якийсь час із провадження небажаного їм адвоката, адвокату БВПД, який отримав доручення для проведення окремої процесуальної дії слід протидіяти таким порушенням і інструменти для цього є, це норми КПК щодо ознайомлення з матеріалами провадження, Стандарти якості надання БВПД, Правила адвокатської етики.

P9152854

Магда Максим, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, розповів присутнім про необхідність існування стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги, про те, яким чином розроблялися і впроваджувалися такі стандарти у кримінальному процесі. На часі існує необхідність розроблення таких стандартів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному і адміністративному процесі і закликав долучитися до процесу розробки практикуючих адвокатів, шляхом надання своїх пропозицій.

Куценко Володимир, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зазначив, що багато можливих проблем в роботі центрів БВПД із клієнтами можна було б уникнути у разі, якщо б на належному рівні надавалася безоплатна первинна правова допомога. Часто буває, що центри БВПД спрямовують осіб, які до них звернулися до суб’єктів надання первинної правової допомоги, оскільки  ці особи потребують саме первинної правової допомоги. В ідеалі повинно було б бути навпаки. Закликав адвокатів долучатися до надання первинної правової допомоги, оскільки це буде сприяти підвищенню її якості.

Всі учасники круглого столу взяли участь у обговоренні доповідей.

IMGP2079

За результатами обговорення учасники круглого столу внесли низку наступних пропозицій, зокрема:
•    надалі продовжити зустрічі у різних форматах  представників адвокатської спільноти та представників системи БВПД, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти;
•    для підвищення якості надання правової допомоги провести семінари з найбільш актуальних тем законодавства за даними місцевих центрів надання БВПД;
•    провести тренінги для адвокатів із залученням спеціалістів-психологів для відпрацювання навичок роботи із проблемними клієнтами;
•    провести семінар з адвокатської етики у зв’язку з реалізацією на практиці ст. 53 Кримінального процесуального кодексу;
•    періодично проводити узагальнення пропозицій які надходять до органів адвокатського самоврядування, ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», центрів БВПД   стосовно внесення змін до нормативних актів щодо надання БВПД для підвищення її ефективності та якості та з метою розробки стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах;
•    сприяти долученню адвокатів до надання безоплатної первинної правової допомоги.

Захід організований за ініціативи ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння міжнародного фонду «Відродження».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter