назад
21.09.15

Про співпрацю з усіх питань між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання БВПД – круглий стіл у Дніпропетровську

Дніпропетровськ16 вересня 2015 року у Дніпропетровську відбувся круглий стіл  «Посилення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної правової допомоги», що пройшов у приміщенні Обласної державної адміністрації. Захід організовано за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

У круглому столі взяли участь керівник Дніпропетровського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Тетяна Логойда,  адвокат, член Громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Мирослава Дьоміна, начальник відділу з забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Антон Донецький, директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієва Ліна Володимирівна, директор Другого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Пивовар, директор Третього дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Прокопенко, голова дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області Миколай Бондар, голова Кваліфікаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області Бунякіна Ірина Володимирівна, голова Ради адвокатів Дніпропетровської області Юрій Сиротенко, голова відділення Асоціації правників України в Дніпропетровській області Олексій Савчук, член Ради адвокатів Дніпропетровської області, відповідальна за питання підвищення кваліфікації адвокатів області Тетяна Лещенко, голова комісії з оцінки якості надання вторинної правової допомоги Костянтин Кандрашин, Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Дніпропетровській області Тетяна Кокшарова, начальник відділу реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освiти Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Арзу Мамедова, начальник юридичного управління Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимир Юрченко, адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Іванова.

Також у заході взяли участь представники ОБСЄ та адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Обговорення у рамках кргулого столу стосувалося наступних питань:
1. Які вимоги до професійної етики адвокатів постають у зв’язку із практичною реалізацією вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема, задля забезпечення надання з 1 липня 2015 року безоплатної вторинної правової допомоги соціально вразливим та незахищеним верствам населення (малозабезпечені громадяни, учасники АТО, інваліди, представники дітей-сиріт та ін.).
2. Які вимоги до адвокатів постають у зв’язку із забезпеченням надання безоплатної вторинної правової допомоги біженцям та особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, у разі, якщо така особа оскаржує рішення щодо статусу біженця (із залученням Управління Верховного комісара у справах біженців ООН).
3. Обговорення та узагальнення проблемних питань, що виникають у сторони захисту (адвокатів) під час надання безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам відповідного права, визначеним пунктами 1, 2, 8 – 12 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
4. Проведення широкої інформаційної кампанії із залученням представників органів адвокатського самоврядування з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги та їх участі у восьмому конкурсі з відбору адвокатів (планується восени), зокрема, шляхом проходження такими адвокатами дистанційного навчання. Як варіант, висвітлення важливість даної тематики шляхом підготовки статей у регіональних засобах масової інформації, проведення спільних заходів (семінарів, конференцій, круглих столів тощо).
5. Обговорення питання щодо залучення адвокатів до надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування шляхом укладання з ними договорів на постійній або тимчасовій основі.
6. Обговорення та узагальнення проблемних питань, що виникають у зв’язку із забезпеченням надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам.
7. Розроблення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах.
8. Розгляд та схвалення звіту, підготовленого за результатами круглих столів з обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування, що відбулися протягом березня-квітня 2015 року по всій території України, а також узагальнених рекомендацій, підготовлених експертом ГО на основі зазначеного звіту.

Дніпропетровськ 2
З вітальним словом до присутніх звернулись Тетяна Логойда і Людмила Яцуба та запросили учасників до дискусії.

Голова Ради адвокатів Юрій Сиротенко відзначив, що між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області та органами адвокатського самоврядування існує тісна співпраця з усіх питань та немає жодних проблем, які не можливо було б вирішити. У своєму виступі Юрій Сиротенко приділив увагу необхідності дотримання адвокатами правил професійної етики.

Миколай Бондар розповів про практику дисциплінарної палати КДКА Дніпропетровської області та висловив думку щодо необхідності тісної співпраці з центром з приводу розгляду скарг на адвокатів, які надають БВПД.
Директори місцевих центрів Євген Пивовар, Андрій Прокопенко та Ліна Сергієва висвітлили актуальні питання, які виникають під час надання БВПД у цивільних та адміністративних справах, особливо вразливим категоріям населення.

Щодо проблем засуджених, які потребують правової допомоги, виступила Тетяна Кокшарова, яка відзначила необхідність поширення інформації про можливість отримання БВПД серед засуджених в місцях позбавлення волі.

Людмила Яцуба повідомила про проведення у Дніпропетровській області інформаційної кампанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної правової допомоги. Також вона звернулась до присутніх з проханням поширення інформації про проведення 8-го конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання БВПД.

Насамкінець заходу усі його учасники домовилися про продовження співпраці між центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Дніпропетровщині та органами адвокатського самоврядування.

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter