назад
25.01.23

Про заборону куріння у громадських місцях, та відповідальність за вживання алкогольних напоїв в умовах воєнного стану говорили в Гадяцькому ліцеї

Днями юристка безоплатної правової допомоги Гадяччини Ірина Калініченко провела для учнів 8-х класів Гадяцького опорного ліцею І-ІІІ ступенів №4 ім. Лесі Українки правопросвітницький захід на тему: «Відповідальність за куріння у громадських місцях та вживання алкогольних напоїв».

Усім відомо, що куріння шкодить здоров’ю та викликає звикання. Ті хто палять повинні знати  про місця, де курити  заборонено, а також яке може бути покарання.

«Відповідно до ст. 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено наступну відповідальність за куріння у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради: попередження; штраф від 51 до 170 грн. За повторне вчинення правопорушення протягом року: штраф від 170 до 340 грн.» – повідомила Ірина Калініченко.

За її словами, якщо правопорушення вчинене дитиною молодшою 16-ти років, відповідальність за неналежне виконання своїх обов’язків нестимуть батьки. Санкція статті за таке правопорушення передбачає накладення штрафу від 850 гривень.

Окрім того, фахівчиня зазначила, яка відповідальність передбачена за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, складається протокол за статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 17 до 85 грн.

Якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п’яному вигляді, відповідальність несуть його батьки за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме «невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей», що тягне за собою попередження або накладення штрафу від 850 грн. до 1700 грн.