назад

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

1 лютого про відновне правосуддя говорили за круглим столом з адвокатом, залученим до систтеми БПД, Сергієм Євичем, помічником адвоката Ярославом Надолинським, слідчою слідчого відділу районного управління ГУНП в Черкаській області Альоною Ясентюк та начальником Уманського районного сектору №1 філії Центру пробації в Черкаській області майором внутрішньої служби Максимом Піддубняком.

Під час заходу обговорили механізм реалізації пілотного проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення”, порядок взаємодії між його учасниками тощо. Окремо акцентовано увагу на умовах за яких може бути застосована Програма, а саме:

– наявності потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним -правопорушенням завдано майнової шкоди;

– вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

– визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

– згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Підкреслено, що відновне правосуддя – це підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів потерпілої особи, правопорушника та громади. Відновне правосуддя запрошує обидві сторони конфлікту до діалогу, дає можливість усім учасникам інциденту досягти спільного рішення та відновити справедливість.

Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності.

Детальніше про відновне правосуддя за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0087-19#Text

Окремою тематикою було важливість поінформованості адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у кримінальниому процесі, про існування Програми відновного правосуддя. Зазначене сприяє її застосуванню, провильному інформуванню неповнолітньої особи, яка вчинила правопорушення тощо. Крім того, адвокат здійснює приватну адвокатську діяльність під час якої спілкується з іншими адвокатами, що дає змогу розповсюджувати інформацію про Програму.