назад

З нагоди відзначення Всесвітнього дня безпечного інтернету в Чернігові пройшов захід на тему : «Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні» для учнів Чернігівського ліцею № 22

2 лютого головний фахівць зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Інна Тищенко спільно з директорм Чернігівського МЦ Володимиром Бобруйком провели правопросвітницький захід в Чернігівському ліцеї № 22 для учнів 9-го класу.

Під час виступу фахівців учні дізналися про: кібербулінг, кібергрумінг, що це та як захистити себе від віртуальних знущань, а також обговорили адміністративні стягнення.

Користуватися інтернетом нині можуть не лише дорослі, а й діти. «Всесвітня павутина» допомагає учням навчатися, спілкуватися з друзями, стежити за різними подіями і розважатися. Але крім користі, мережа Інтернет несе й реальні загрози, з якими дитина часто не може самотужки впоратися.

Що таке Кібербулінг, Кібергрумінг, та як їм протидіяти розповіла Інна Тищенко.

Кібербулінг – агресивний, навмисний акт, учинений однією особою або групою осіб з використанням електронних форм стосовно жертви, якій важко захистити себе. Кібербулінг може включати поширення слухів, розміщення неправдивої інформації або неприємних повідомлень, коментарів чи фотографій, які принижують.

Кібергрумінг (онлайн-грумінг — це налагодження довірливих стосунків з дитиною (найчастіше через соціальні мережі та фейкові акаунти) для отримання від неї інтимних фото чи відео з подальшим шантажуванням дитини для одержання ще відвертіших матеріалів, грошей чи зустрічей в офлайні.

До найпоширеніших видів кібербулінгу належать:

Використання особистої інформації;

Анонімні погрози;

Обмовляння або зведення наклепів;

Переслідування та тролінг.

Що ж робити, якщо ви стали жертвою кібербулінгу чи кібергрумінгу?

Зберегти свідчення факту кібербулінгу.

Видалити сторінку із соціальних мереж.

Звернутися до правоохоронних органів.

Збережені свідчення – листування, коментарі, відеоматеріали стануть вашими доказами у справі, яку відкриють правоохоронні органи. І тоді агресора можуть покарати: відповідно до зазначеного закону, накладуть штраф або призначать громадські роботи.

А також всі особи, які стали жертвами чи свідками кібербулінгу, можуть звернутися за допомогою:

  • Національна дитяча «гаряча» лінія: 0 800 500 225 або  116 111 (безкоштовно з усіх мобільних).
  • Національна поліція України – 102;
  • Контакт-центр безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103;

Володимир Бобруйко зазначив,що адміністративні стягнення – це матеріалізований вияв адміністративної відповідальності, негативний правовий наслідок неправомірної поведінки особи, яка вчинила адміністративний проступок і повинна відповісти за свій протиправний вчинок та понести за це відповідне покарання.

Видами адміністративних стягнень є:

1. За порядком застосування адміністративні стягнення поділяються на такі, що:

— можуть застосовуватись як основні та як додаткові (оплатне вилучення та конфіскація предмета, який став знаряддям вчинення чи безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення).

  1. За характером впливу на особу адміністративні стягнення поділяються на:

— особисті, які спрямовані на особу правопорушника (попередження, адміністративний арешт, громадські роботи);

— майнові, які спрямовані на майновий стан правопорушника (штраф, оплатне вилучення предмета, конфіскація предмета, виправні роботи);

— особисто-майнові (позбавлення спеціального права).

  1. Залежно від суб’єкта застосування адміністративні стягнення поділяються на такі, що:

— застосовуються лише судами (оплатне вилучення предмета, конфіскація предмета, позбавлення спеціального права, виправні роботи, громадські роботи, адміністративний арешт);

— застосовуються іншими органами та посадовими особами (попередження, штраф, видворення за межі України).

Більш детальну інформацію про надання безоплатної правової допомоги ви можете дізнатися на нашому сайті: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua