назад

Протидія та запобігання домашньому насильству: на Сумщині говорили про взаємодію структур

Протидія домашньому насильству – одна із тем, що активно обговорюється у  різних спільнотах та структурах, навіть, в умовах воєнного стану. Одна із зустрічей відбулась за участі керівництва Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

В обговоренні взяли участь представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. На онлайн – зустрічі також були присутні представники Управління дотримання прав людини Національної поліції України, відділу дільничних офіцерів поліції, відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності, представники сектору протидії домашньому насильству, Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації, Сумського міського центру соціальних служб та громадських організацій «Північна правозахисна група», «СМАЙЛ».

«Тими, хто наряду з представниками поліції та соціальними службами дізнається про випадки насилля в родинах, є фахівці системи безоплатної правової допомоги. Основним завданням фахівців є не тільки забезпечити правововий супровід осіб, які постраждали від домашнього насилля, а й допомогти не допустити повторенню випадків домашнього насилля, чи то сприяти запобіганню таких випадків. В умовах воєнного стану як ніколи, ця проблема починає нівелюватися самими жертвами такого насилля»,-акцентувала під час зустрічі очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Покращення взаємодії між суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, надання ефективної, дієвої, комплексної та всебічної допомоги тим, хто постраждав від домашнього насильства, вирішення проблемних питань, що виникають під час реагування на випадки домашнього насильства – основна мета зустрічі, що повністю відповідає завданням покладеним на систему безоплатної правової допомоги.

Під час обговорення піднялися актуальні питання щодо взаємодії між суб’єктами в зазначеній сфері.

Захід відбувся з ініціативи управління патрульної поліції в Сумській області. У рамках онлайн-зустрічі учасники визначили проблемні питання щодо протидії домашньому насильству та напрацювали спільні алгоритми їх вирішення.

Окрім того, учасників заходу ознайомили з практикою ЄСПЛ у справах про домашнє насильство як проти Україні, так і проти інших європейських країн.

Поміж іншим, у рамках зустрічі для присутніх наголосили на важливості дотримання європейських норм і стандартів у реагуванні на випадки домашнього насильства, адже неналежне реагування призводить до порушень зобов’язань держави, які повинні нею виконуватись, а відтак, до програшів держави в Європейському суді з прав людини.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва акцентувала увагу присутніх на результатах роботи системи БПД Сумщини за період 2021-2022 років, щодо протидії та запобіганню домашньому насильству.