назад

Як в Україні захищають права військовослужбовців – зустріч зі студентами в Хмельницькому

З нагоди Дня захисників та захисниць України відбулась онлайн-зустріч зі студентами Хмельницького інституту МАУП. Про права військовослужбовців зі студентами говорили представниця Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Кізаєва, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна, а також представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Андрій Когунь.

«У 2021 році офіційно внесено зміни до трудового законодавства та визначено День захисників і захисниць України як святковий день на загальнодержавному рівні. Формулювання назви цього свята – це не лише визнання важливого внеску обох статей в захист держави, але й ще один крок до формування неупередженого суспільства – суспільства без бар’єрів», – зазначила Ольга Чорна.

Юристка розповіла учасникам зустрічі, які права мають сьогодні військовослужбовці, пояснила, хто є військовослужбовцем відповідно до чинного законодавства. Фахівчиня регіонального центру наголосила, що ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

За словами Ольги Чорної, останнім часом почастішали звернення військових до юристів системи безоплатної правової допомоги, тож фахівці системи докладають усіх зусиль, щоб допомогти захисникам і захисницям вирішити їхні юридичні проблеми.

Оксана Кізаєва, з-поміж іншого, розповіла, куди слід звертатися у разі зникнення безвісти чи загибелі військовослужбовця. Андрій Когунь пояснив, як відбувається мобілізація в Україні і які категорії громадян підпадають під мобілізацію.

Йшлося під час зустрічі і про військовий облік жінок. Зокрема студенти дізналися, що наразі Міноборони не розглядає питання щодо проведення примусової мобілізації жінок. Військовозобов’язаною особа стає з моменту постановки на військовий облік. Це правило працює однаково як для чоловіків, так і для жінок. У наказі «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11.10.2021 р. № 313» чітко не зазначено, що це обов’язок жінки, тому це радше є правом.