назад
17.10.22

Пункти доступу до безоплатної правової допомоги: якнайближче до ВПО

Після початку російського вторгнення через величезний потік внутрішньо переміщених осіб із регіонів, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територій виникла гостра потреба у правових консультаціях у місцях, куди цілодобово прибували евакуаційні потяги та автобуси.

На залізничних та автобусних вокзалах були розгорнуті консультаційні пункти, на яких разом із волонтерами та представниками штабів місцевої влади працювали юристи БПД.

А з квітня по всій Україні для полегшення доступу переселенців до правової допомоги та ефективного вирішення їхніх проблемних питань, запрацювали стаціонарні консультаційні пункти у місцях компактного проживання ВПО.

Консолідуємо зусилля

«Запорукою ефективної роботи пунктів доступу до безоплатної правової допомоги в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб є співпраця з представниками громад та місцевого самоврядування. Наприклад, в усіх селах Глобинської громади, де проживають ВПО, такі консультаційні пункти працюють за графіком, який визначений спільно з місцевою владою», — розповідає керівник Глобинського бюро правової допомоги, що на Полтавщині, Максим Журенко.

 

Консультаційні пункти також працюють на базі управлінь соціального захисту населення та центрів надання адміністративних послуг, у місцях компактного проживання переселенців: школах, дитсадках, гуртожитках тощо.

«Найбільш дієвим способом допомоги ВПО у Києві, який прийняв майже 80 тисяч внутрішньо переміщених осіб, стали комунальні консультаційні хаби, які діють в усіх мікрорайонах столиці. Тут переселенці можуть отримати відповіді на більшість своїх питань, не витрачаючи час на візити в різні установи та організації, оскільки разом із фахівцями київських місцевих центрів з надання БВПД їм допомагають спеціалісти Департаменту соціальної політики КМДА, Київського міського центру зайнятості, Київської міської організації товариства Червоного Хреста України та Київського міського Центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству», — каже заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

 

Налагоджена співпраця системи БПД і з проєктом «Захист гуманітарних прав і свобод та безпеки внутрішньо переміщених осіб і громад, що постраждали від конфлікту, які знаходяться під ризиком вибухонебезпечних боєприпасів в Україні» Данської Ради у справах біженців в Україні. У межах реалізації цього проєкту фахівці центрів та бюро правової допомоги проводять виїзні консультування та правопросвітницькі заходи у місцях компактного проживання ВПО.

«Ми бачимо, що співпраця з Данською радою у справах біженців – це неоціненний досвід. Адже часто люди звертаються з правовими питаннями, шлях вирішення яких є не дуже простим. А юристи, під час вирішення таких проблем, зростають як професіонали», – розповідає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Олена Гирба.

 

Запорукою ефективного вирішення проблемних питань переселенців, у тому числі й забезпечення доступу до БПД, є тісна співпраця з громадськими організаціями.

«З перших днів війни ми налагодили тісну співпрацю з громадськими організаціями, що опікуються ВПО, і з якими ми пліч-о-пліч з перших днів допомагали евакуйованим з гарячих точок. Зокрема, це – Координаційний центр Ужгородської міської ради «Совине гніздо», представництво Ужгородського відділення Червоного Хреста, волонтерський Рух «Сила Ужгорода» залізничний вокзал, Закарпатський обласний рух підтримки військових та ін.», – розповідає директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко.

Наразі центри з надання БВПД налагодили співпрацю з центрами підтримки переселенців «Я – Маріуполь», які перенаправляють українців, яким потрібна термінова допомога юриста, до фахівців системи БПД.

Особливості роботи дистанційних пунктів

«Вимушені переселенці потребують не тільки правової, а й психологічної допомоги, особливо під час адаптації до нового місця проживання», – говорить керівник Лубенського місцевого центру з надання БВПД Сергій Супрун.

Потрібно враховувати те, що серед внутрішньо переміщених осіб є соціально уразливі категорії населення (особи з інвалідністю, люди похилого віку, одинокі батьки, малозабезпечені тощо). Тому фахівці системи БПД часто є й порадниками та розрадниками для тих, хто цього потребує. Серед вимушених переселенців є багато тих, хто знаходиться в розгубленому стані, оскільки вони покинули місця свого постійного проживання та не знають, що їм робити далі.

«Під час надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам важливо дотримуватися коректної та виваженої манери спілкування, відчувати емоційний стан людини. Чимало внутрішньо переміщених осіб – це люди, які були вимушені покинути свою домівку в умовах бойових дій, більшість із них втратили свій дім, залишили близьких родичів на тимчасово окупованих територіях», — говорить заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Ігор Клименко.

Серед внутрішньо переміщених осіб є й представники нацменшин. Зокрема, велика кількість осіб ромської нацменшини наразі знайшла прихисток на Закарпатті, Львівщині, Івано-Франківщині. Фахівець Коростенського місцевого центру з надання БВПД Оксана Сергієнко розповідає, що більшість із цих людей необізнані у своїх правах та їх захисті. Фахівці центру часто відвідують місця компактного проживання ромів у Коростені, де проводять інформаційно-роз’яснювальну та правопросвітницьку роботу. Роз’яснюють їм порядок отримання статусу ВПО,   грошових виплат і соціальної допомоги від держави, грошової компенсації за втрачене житло тощо.

Пункти доступу до БПД для переселенців діють поблизу окупованих регіонів

На території Харківської області не припиняються бойові дії, багато людей полишили своє постійне місце проживання й тимчасово оселилися в підконтрольних Україні громадах.

Юрист Зміївського бюро правової допомоги, що на Харківщині, Олег Десятник організував консультаційні пункти безоплатної правової допомоги для вимушених переселенців у санаторних закладах, де регулярно проводить заходи для внутрішньо переміщених осіб, надає консультації, роз’яснення з різних правових питань.

«Доводиться не лише відповідати на правові запитання, а й допомагати зареєструватися через смартфон для отримання виплат, складати заяви для подання у відповідні органи – стосовно отримання компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло, про мародерство та крадіжки рухомого майна на непідконтрольній території, щодо зміни виплати пенсії з відділення Укрпошти на банківський рахунок», – розповідає Олег Десятник.

Лозівська громада, де розташований Первомайський місцевий центр з надання БВПД, була декілька десятків разів обстріляна ворожими ракетами, ще у квітні евакуювалось близько половини її жителів. Попри це переселенці із сусідніх районів обрали громаду місцем для прихистку. Починаючи з квітня, юристи місцевого центру та Лозівського бюро відвідують компактні місця проживання внутрішньо переміщених осіб і консультують їх з правових питань, поширюють правову інформацію, проводять інформаційно-роз’яснювальні заходи.

«Об’єднані територіальні громади Запорізької області, яка частково і тимчасово окупована, вибудували модель, коли кожна громада опікується своїми мешканцями, які перемістилися у Запоріжжя. У створених інформаційно-гуманітарних центрах організовано надання адміністративних, медичних, юридичних та соціальних послуг. У цих гуманітарних осередках територіальних громад створені  й консультативні пункти надання БПД, де юристи надають допомогу, поширюють інформаційні матеріали з актуальних правових питань. Люди нам вдячні і нас це мотивує. Найближчим часом очікується відкриття гуманітарних пунктів допомоги для мешканців Василівсього району і навіть міста Херсон», – розповідає фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій та Донецькій областях Крістіна Мачулян.

Юристи Запорізького місцевого центру з надання БВПД  також надають правову допомогу в консультативних пунктах гуманітарних хабів міста Бердянська і Бердянського району, Пологівського району і міста Запоріжжя.

Питання, з якими найчастіше звертаються ВПО

Фахівці Івано-Франківщини зазначають, що питання, які найчастіше порушують ВПО можна розділити за періодами, оскільки з часом проблеми, з якими люди стикаються, змінюються, і відповідно, змінюються  категорії питань.

Приміром, в березні-квітні найбільше питань ставили щодо перетину кордону, в тому числі з дітьми, отримання тимчасового захисту в країнах Європи. У травні-червні більшість питань стосувались отримання соціальних виплат та виплат від міжнародних організацій. В липні-серпні  люди найчастіше звертались з питаннями, пов’язаними з житлом – фіксація пошкоджень чи руйнувань житла, отримання компенсації за пошкоджене майно, забезпечення тимчасовим житлом ВПО.

Фахівчиня системи БПД Ірина Кікінчук, проводить семінар про право ВПО на безоплатну правову допомогу» для жителів Центру соціально-психологічної допомоги у селищі Верховина

Аналіз звернень від переселенців дозволив виокремити перелік основних питань, які залишаються актуальними, це:

  • права та пільги для ВПО;
  • оскарження відмов органів соціального захисту у призначенні допомоги на проживання;
  • припинення трудових відносин з підприємствами, які опинилися на окупованих територіях;
  • допомога у підготовці інформаційних повідомлень щодо компенсації за пошкоджене (знищене) майно;
  • особливості здійснення спадкування під час воєнного стану;
  • встановлення фактів смерті на окупованій території;
  • відновлення втрачених офіційних документів;
  • порядок перетину кордону в умовах воєнного стану.

Багато питань щодо трудових правих – працевлаштування, звільнення, відпустки в умовах воєнного стану, а також щодо сімейного права – розірвання шлюбу, усиновлення дитини, стягнення аліментів на дітей. Частими є звернення щодо перенаправлення пенсії, яку отримували у поштовому відділенні за місцем проживання, та відкриття рахунків у банківських установах.

Фахівчиня системи БПД Наталія Данилюк консультує тимчасово внутрішньо-переміщених осіб із Донецької, Луганської та Харківської областей, що знаходяться на лікуванні та проживанні в стаціонарному відділенні для постійного або тимчасового проживання Центру надання соціальних послуг Яблунівської селищної ради

Як знайти консультаційний пункт

Графік роботи консультаційних пунктів (дату та час проведення прийому осіб) можна дізнатися у відповідному місцевому центрі. Контакти усіх точок доступу до безоплатної правової допомоги — на мапі за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro