назад

Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги продовжують ділитись та запозичувати досвід колег в реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»

14 жовтня фахівці системи надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській, Рівненській та Івано-Франківській областях обговорювали питання реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у відповідних регіонах.

Так, у онлайн робочій зустрічі взяли участь виконуюча обов’язки директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги у Волинській області Яна Мельник, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк, фахівці Регіональних центрів, відповідальні за реалізацію пілотного проєкту,  директори Володимир-Волинського, Калуського, Луцького,  Рівненського, Сарненського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Слід зазначити, що актуальним є питання щодо обміну досвідом роботи місцевих центрів у даному проєкті, а саме як вони працюють для популяризації цієї програми, оскільки вони безпосередньо в її реалізації не беруть участі. Також є деякі проблеми із залученням психологів, оскільки потрібні психологи в галузі дитячої психології. Хочу відзначити про належну співпрацю з прокуратурою області, із керівниками ювенальних прокурорів,щодо реалізації даного проєкту.» – розпочав зустріч пан Михайло Євчук.

Тож, в ході розмови учасники робочої зустрічі обговорили проблеми, які виникають в процесі реалізації пілотного проєкту, в тому числі в умовах воєнного стану, та обмінялися наявним досвідом вирішення тих чи інших завдань. Зокрема, говорили про організацію співпраці з органами прокуратури, посередниками, адвокатами, партнерами, які також беруть участь у роботі з неповнолітніми підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.  Директори місцевих центрів обмінювалися досвідом проведення правопросвітницької роботи щодо популяризації пілотного проєкту серед населення.

«Наша роль полягає в донесенні цієї програми для людей. Ми проводимо популяризацію Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення в міських, районних радах, органах влади. Є певні труднощі в орієнтуванні адвокатів щодо процедури цієї програми, тому є необхідність передбачення в цій програмі  навчання адвокатів на постійній основі.» – відзначила Людмила Желізняк, директорка Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Загалом, від початку реалізації заходів Програми відновлення для неповнолітніх, станом на жовтень 2022 року у Волинській області опрацьовано 20 заяв неповнолітніх підозрюваних щодо участі у Програмі, у Рівненській – 17, в Івано-Франківській – 6. Не зважаючи на складну воєнно-політичну ситуацію в державі, у 2022 році спільно з органами прокуратури у відповідних регіонах, фахівці Регіональних центрів надали можливість взяти участь  у Програмі відновлення для неповнолітніх у Волинській області – 5, у Рівненській області – 5, в Івано-Франківській області – 4 учасникам.

Наразі безпекова ситуація у цих регіонах дозволяє продовжувати роботу з реалізації пілотного проекту у повному обсязі. Отже, продовжуємо працювати.