назад

В Одесі на робочій зустрічі обговорили питання перетинання кордону під час воєнного стану

13 жовтня у приміщенні Ради адвокатів Одеської області відбулась робоча зустріч щодо порядку виїзду та в’їзду в Україну громадян України під час правового режиму воєнного стану.

У зустрічі взяли участь в.о. голови Ради адвокатів Одеської області Олена Джабурія, заступник голови Ради адвокатів Одеської області Олександр Козлов, адвокати члени президії Ради адвокатів Одеської області, голова комітету по роботі з молодими адвокатами Юрій Костюк, секретар Ради адвокатів Одеської області Катерина Кармазіна, заступниця директорки Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Вікторія Губко, голова комітету із питань координації та надання правової допомоги військовослужбовцям, учасникам бойових дій, добровольцям, інвалідам війни та членам їх сімей Сергій Саінчин, начальник відділу організації прикордонного контролю Південного регіонального управління ДПС України Олег Кухтій.


Учасники обговорили питання порядку подачі та розгляду адвокатських запитів до Державної прикордонної служби, та порядок виїзду за кордон під час воєнного стану.

Олег Кухтій довів до відома присутніх, що належним розпорядником інформації про перетинання кордону є Головний центр обробки інформації Адміністрації Державної Прикордонної служби (м. Київ).

Південне регіональне управління ДПС при розгляді адвокатських запитів відмовляє у наданні інформації оскільки не володіє нею. Для отримання оперативних відповідей, адвокатам потрібно звертатись одразу до розпорядника. В іншому випадку у відповідь на адвокатський запит управління надає лише роз’яснення», – наголосив Олег Кухтій.

Також, він розповів про те, якими нормативно правовими актами керуються прикордонники, який пакет документів необхідний для виїзду за кордон чоловікам, які мають неповнолітніх дітей, як проходить співбесіда з прикордонниками при перетинанні кордону, і як повернутись тим чоловікам, які виїхали в перші дні війни, а також порядок перетинання кордону інвалідами.

Оскільки, працівники Державної прикордонної служби теж потребують надання безоплатної вторинної правової допомоги, заступниця директорки Регіонального центру Вікторія Губко роз’яснила порядок звернення до місцевих центрів з надання БВПД.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру. Зокрема питання, що стосуються трудового права та захисту прав військовозобов’язаних відносяться до компетенції місцевих центрів»,- розповіла Вікторія Губко.

В.о. голови Ради адвокатів Одеської області Олена Джабурія зазначила, що адвокати Ради також надають таку допомогу Pro bono.


Довідково. Юридична допомога Pro Bono – це фахова юридична послуга, яка забезпечує право на правосуддя та яку надають на волонтерських засадах. Вона не замінює, а доповонює зусилля держави з побудови системи безоплатної правової допомоги.