назад

В Кропивницькому відбувся правоосвітній захід для військовослужбовців та членів їх сімей

Захист прав військовослужбовців був і залишається пріоритетом для системи безоплатної правової допомоги. Тому коли напередодні Дня захисників та захисниць України до Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях звернулася спільнота громадської організації «Єдина родина Кропивниччини» із великим переліком правових питань прийнято рішення провести правоосвітній захід. До заходу в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Дмитра Чижевського мали змогу долучилися як військовослужбовці, так і члени їхніх сімей.

Щоб захід став максимально корисним для учасників ми попередньо зібрали питання, які були цікаві учасникам і запросили до участі партнерів. Серед спікерів, окрім юристів системи БПД, були представники Головного управління Пенсійного Фонду, Міністерства у справах ветеранів України, регіонального офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Зокрема серед запитів було питання щодо трудових прав та пільг для військовослужбовців та членів їх сімей. З цією темою учасників ознайомила Юлія Гула, заступниця директора Кропивницького місцевого центру з надання БВПД. Зокрема юристка зауважила на правових аспектах оформлення мобілізованих працівників. Так, на час проходження працівником служби в ЗСУ, роботодавець має видати наказ про увільнення працівника від виконання трудових обов’язків. Наказ видається на підставі будь-якого документа, що посвідчує призов та зарахування до списків ЗСУ. Працівники під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення не підлягають звільненню, а лише увільняються від виконання обов’язків. Заробітна плата не нараховується мобілізованому працівнику, а час проходження військової служби зараховується до страхового стажу. Трудові гарантії поширюються також на поранених, полонених або визнаних безвісно відсутніми до моменту звільнення їх з військової служби, повернення з полону, появи після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими     Що таке безоплатна первинна і вторинна правова допомога, де і як її отримати, як працює система БПД в умовах воєнного стану, розповіла присутнім Олена Шишкарьова, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях. Зауважимо, що всі військовослужбовці можуть безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Водночас учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на допомогу в складанні процесуальних документів та представництво їхніх інтересів у суді

«Якщо ваші права порушені –  не зволікайте, звертайтеся по допомогу до системи БПД. Наші юристи зроблять все можливе, щоб вам допомогти», – зазначила Олена Шишкарьова

Далі на учасників зустрічі очікувала консультаційна платформа, протягом якої фахівці відповідали на питання присутніх.

Левова частка питань була адресована фахівчині управління Пенсійного Фонду в області. Родини учасників бойових дій були проінформовані про порядок призначення (перерахунку пенсій) у зв’язку із втратою годувальника та про розмір пенсій в разі втрати годувальника кожному члену сім’ї, а також про законодавчі зміни щодо пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб.

Наталія Бодюл, начальниця відділу призначення пенсій військовослужбовцям УПФУ у Кіровоградській області нагадала, що законодавством нещодавно було розширено коло осіб, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника. Якщо раніше це право мали батьки та дружини (чоловіки) після виповнення пенсійного віку та наявності страхового стажу, то з 2 квітня вони мають право на пенсію в разі втрати годувальника в 55 років незалежно від тривалості страхового стажу.

Адвокатка Ліана Левицька, яка співпрацює із системою БПД поділилася досвідом захисту прав учасників бойових дій, успішними кейсами та надала суттєві поради військовослужбовцям і їх родинам у разі звернення до суду.

Вона звернула увагу на документи, які необхідно оформити у разі поранення бійця, проходження військово – лікарської комісії та можливості повторного направлення на ВЛК, дотримання термінів при розслідуванні для встановлення обставин поранення, адже все це має значення для подальших виплат, а також адвокатка розповіла про алгоритм дій щодо встановлення факту смерті бійця та звернення до суду.

Нагадуємо, що отримати безоплатну первинну правову допомогу (консультацію або роз’яснення з правових питань) можна за безкоштовним номером 0 800 213 103, або написати на вибір: в телеграм-чат, вайбер-чат, через кабінет клієнта чи застосунок БПД.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua