назад

Проведено моніторинг діяльності Сумського місцевого центру з надання БВПД

SuR 171219 25Завдання моніторингової діяльності місцевих центрів – це не тільки аналіз статистичних даних у їх роботі, але й вивчення системи роботи працівників за різними напрямками з метою виявлення подальших ефективних напрямків розвитку системи безоплатної правової допомоги на Сумщині. З цією метою Наталією Поставською, начальником відділу моніторингу діяльності місцевих центрів 18 грудня проведено моніторинг діяльності Сумського місцевого центру з надання БВПД та його структурних підрозділів: Білопільського, Краснопільського, Путивльського бюро правової допомоги. Моніторингові візити до бюро здійснено спільно з Наталією Шестерніною, заступником директора Сумського місцевого центру.

Як здійснюється надання первинної правової допомоги, ведуться записи в реєстраційних картках клієнтів та наповнення системи КІАС, функціонують дистанційні та мобільні пункти доступу, проводяться правопросвітницькі заходи, дотримуються вимоги з охорони праці та пожежної безпеки – ось неповний перелік питань, що були вивчені.  

Станом на 15.12.2017 до Сумського місцевого центру  звернулося 4831 особа, (місцевий центр – 3029, бюро – 1802) та прийнято 6886 звернень (місцевий центр – 4494,  бюро – 2392). До електронного модуля КІАС інформація з паперових реєстраційних карток клієнтів вноситься своєчасно, не пізніше наступного дня від дати звернення. Цікаво, що станом на 15.12.2017  цей місцевий центр займає 26 місце по Україні за показником кількості прийнятих звернень серед решти 96 місцевих центрів з надання БІПД та 5 місце за кількістю прийнятих письмових звернень про надання БВПД.

SuR 171219 21

У місцевому центрі та бюро наявна достатня кількість інформаційних матеріалів для відвідувачів. У зручному місці встановлені скриньку «Для відгуків» та наявна достатня кількість анкет опитування клієнтів.

Нові адресні переносні банери, які виготовлено для кожного бюро, активно використовуються для проведення масових заходів.

SuR 171219 22

Для задоволення потреб малечі, які приходять з батьками  до Сумського місцевого центру, створено затишний куточок з іграшками, розмальовками, зручними меблями.

Відповідальними особами пройдені навчання з охорони праці та пожежної безпеки. У Сумському місцевому центрі вивчено наявні накази, журнали, інструкції з охорони праці та пожежної безпеки.

Під час моніторингу анонімно проанкетовано 5 працівників бюро правової допомоги.

SuR 171219 23

Станом на 18.12.2017 функціонує 27 дистанційних пунктів доступу, у тому числі: Сумський  МЦ – 7, Білопільське бюро – 8, Краснопільське бюро – 8, Путивльське бюро – 4.

У міських населених пунктах розташовано 17 точок доступу, що становить 63% від загальної кількості, у сільських – 10, або 37%. Дистанційні пункти доступу працюють в усіх міських/районних центрах зайнятості.

Робота дистанційних та мобільних консультативних пунктів здійснюється відповідно до затвердженого квартального графіку, що оприлюднено на веб-сайті Регіонального центру.

SuR 171219 24

У ході моніторингу вивчено нові напрямки у розвитку правопросвітницької діяльності. Зокрема, Сумський МЦ виступив ініціатором відкриття школи волонтерів, яке відбулося у грудні 2017 року. Метою цікавого проекту є підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення Сумщини. Ця ініціатива підтримана Сумською обласною державною адміністрацією. Відкриття приурочено до Всеукраїнського Тижня права та Міжнародного дня волонтера. Навчатися будуть особи різного віку. Заняття у «Школі волонтера» складаються з чотирьох блоків: правового, психологічного, соціального та медіаграмотності. Після завершення повного курсу навчання кожен слухач отримає сертифікат. Навчання поділено на три етапи, де на останньому готують вже громадських діячів. Усі заняття проходять безкоштовно без вікових обмежень, є можливість дистанційного навчання.

SuR 171219 26

«Школа волонтера» – це відкрита освітня платформа, яка сприятиме підвищенню мотивації до волонтерської діяльності, володінню основними знаннями та вміннями, необхідними для здійснення волонтерської роботи, спілкування з владою та ЗМІ, а також розвитку соціальної активності, навичок будування усвідомленого та активного власного життя.

Аналіз правових потреб територіальних громад дозволив виокремити напрямки у підготовці параюристів (правових консультантів), які після навчання, в школі параюристів допомогатимуть сільському населенню районів, що знаходяться під юрисдикцією Сумського МЦ, у вирішенні проблем правового характеру. Улітку цього року розпочато відбір кандидатів до Всеукраїнської школи параюристів. Із 400 претендентів обрано 23 особи, у тому числі із Путивльського району – Счастливцев Я.О. та Соловйова Л.І. За результатами навчання у грудні цього року учасниками отримано Свідоцтво, яке засвідчує що учасники пройшли навчальну програму для громадських радників (параюристів).

SuR 171219 27

Підсумок роботи колективу Сумського МЦ отримав визнання на рівні м. Суми, коли 28.11.2017 відбулася урочиста церемонія вручення нагороди «Соціальний Оскар СумДУ–2017». «Соціальний Оскар СумДУ» започатковано у 2017 році з метою закріплення в місті Суми традицій соціального розвитку, соціальної підтримки і толерантності, соціальної відповідальності, а також для відзначення щоденної клопіткої роботи, успіхів та новацій представників різних організацій та установ для розвитку соціальної сфери міста. Переможців визначали понад 40 незалежних експертів (представників бізнесу, ЗМІ, громадських організацій і структур публічного управління та науковці у сфері «Соціальної роботи»). У номінації «Соціальні інновації в сфері публічного управління» переможцем став Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за інноваційність у сфері правової освіти населення та надання правових послуг.

Сумський державний університет вкотре став унікальною консолідаційною платформою, що об’єднала представників влади та бізнесу, громадських діячів і медійників, які працюють на благо людей, дбають про інтереси різних верств населення. Зокрема, вони й ініціювали присвоєння премії за соціальну відповідальність.

SuR 171219 28

Результати моніторингу обговорено з директором Сумського місцевого центру Валентиною Трошечко.

Моніторинг здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджених Наказом Координаційного центру з надання правової допомоги №145 від 26 квітня 2017 року.