назад

149118

09 вересня 2015 року начальником відділу забезпечення якості правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Сольським В. В. на виконання наказу Координаційного центру з надання правової допомоги від 06 квітня 2015 року № 136 проведено спостереження за роботою адвокатів Центру в суді апеляційної інстанції на предмет дотримання ними стандартів якості надання БВПД.

Зокрема, проведений моніторинг роботи адвокатів Центру Дущака В. М., Когута О. В. та Семененко Л. М. та проведено анкетування клієнтів з метою визначення ступеню задоволеності допомогою адвоката.

В ході моніторингу відмічено високий професійний рівень адвокатів, які працюють за дорученнями Центру, їх вміння обґрунтовано відстоювати свою позицію, логічно будувати свій виступ в судових дебатах.  У всіх адвокатів в судовому засіданні було наявне адвокатське досьє, перед судовим засіданням вони спілкувались зі своїми підзахисними, роз’яснювали їх права, узгоджували правову позицію.

Так, адвокатом Дущаком В. М. в інтересах клієнтки, яка обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, в судовому засіданні було заявлено цілий ряд клопотань, зокрема про призначення повторної комісійної судово-медичної експертизи, при цьому вказано на суттєві недоліки наявного у справі експертного висновку, про допит свідків захисту, в допиті яких в суді першої інстанції було відмовлено, про повторний допит свідків обвинувачення, свідчення яких є суперечливими.

Адвокатом Когутом О. В. в інтересах підзахисного, якому інкримінується вчинення кримінального правопорушення, передбаченого  ч. 2 ст. 121 та ч. 2 ст. 194 КК України  в апеляційній скарзі ставилась вимога про перекваліфікацію його дій на ч. 1 ст. 121 КК України, при цьому обґрунтовувалась відсутність в діях обвинуваченого така кваліфікуюча ознака, як вчинення злочину способом, що має характер особливого мучення. Також ставилось питання про виключення з обвинувачення такого тяжкого наслідку при кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 2 ст. 194 КК України, як смерть потерпілого.

Адвокатом Семененко Л. М., яка була залучена до справи на етапі апеляційного розгляду за заявою обвинуваченого, було підтримано подану обвинуваченим апеляційну скаргу, в якій ставилась вимога про пом’якшення покарання. На етапі підготовки до захисту було проведено бесіду з підзахисним, вироблено стратегію захисту, вжито заходів для відшукування пом’якшуючих обставин, зокрема відшкодування шкоди потерпілому.

В ході моніторингу також проведено анкетування підзахисної адвоката Дущака В.М., яка висловила задоволення роботою адвоката, відмітила його високі професійні та людські якості та не втрималась  від додаткових слів подяки при заповненні наданої їй анкетної форми.

Порушення стандартів якості надання БВПД з боку адвокатів не виявлено.