назад

Проведено засідання за «круглим столом» з питань роботи Ніжинського МЦ з надання БВПД. Подальший розвиток системи безоплатної правової допомоги

P918018718 вересня 2015 року Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги провів засідання «круглого столу» на тему : «Підсумки роботи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Подальший розвиток системи безоплатної правової допомоги». Даний захід організовано та проводено директором Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бригинцем, спільно з начальником відділу взаємодії із суб’єктами надання безоплатної правової допомоги Оленою Івановою , начальником відділу попередньої роботи з клієнтами Олександром Старчаком, заступником начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Оленою Сербін, начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталією Потапенко.

Головною метою зустрічі було інформування населення про діяльність Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, підведення підсумків роботи, а також організація співпраці, що спрямована на розвиток системи безоплатної правової допомоги, налагодження ефективного діалогу між центром та органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронними органами, громадськими організаціями щодо інформування жителів територіальної громади м. Ніжина про можливість отримання своєчасної безперешкодної вторинної правової допомоги незахищеними верствами населення.
Директор Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Володимир Бригинець зазначив, що головним завданням центру – є забезпечення доступу до правосуддя для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені (якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, інвалідам (якщо розмір пенсії або допомоги не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО), дітям – сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям та інше. Цим категоріям згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надаються безоплатно послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах.
Працівники Ніжинського місцевого центру з надання БВПД доступно довели інформацію про порядок роботи зі зверненнями громадян та про категорії осіб , що є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу згідно ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».
На засіданні також відбулось заслуховування звіту щодо діяльності Ніжинського місцевого центру, де зазначалося, що за період з 01 липня по 15 вересня 2015р. до центру уже звернулися 168 осіб. Переважно за наданням консультацій і роз’яснень з правових питань звертаються особи віком від 35 до 60 років (45осіб) та старші 65 років (38 осіб), більшість з яких – жінки (65 осіб). За категорією звернень переважали питання, які охоплюють житлові, договірні, спадкові, питання соціального забезпечення, трудові, інші цивільні відносини. Крім того, Центром було прийнято 16 письмових звернень з надання безоплатної вторинної правової допомоги, видано 14 доручень про призначення адвоката для здійснення представництва інтересів особи в судах, органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.
На засіданні були присутні представники структурних підрозділів виконавчого комітету Ніжинської міської ради, а саме: керуючий справами виконавчого комітету Колесник Сергій, начальник відділу кадрової політики Онищенко Григорій, начальник відділу роботи з органами самоорганізації населення Бикова Наталія, головний спеціаліст юридичного відділу Лега В’ячеслав, завідувач сектору прийому громадян Назаріна Ірина, начальник управління культури та туризму Примаченко Валерій, начальник організаційного відділу апарату Федорчук Ніна, начальник інспекції з благоустрою Ворона Денис, спеціаліст відділу надзвичайних ситуацій цивільного захисту населення міста Марченко Наталія, завідувач сектором служби у справах дітей Єрофєєва Лариса, головний спеціаліст служби у справах сім’ї та молоді Забродська Вірина, а також 1-й заступник начальника управління пенсійного фонду в м. Ніжині та Ніжинському районі Богданович Людмила, начальник відділу персоніфікованого обліку Управління праці та соціального захисту населення Ніжинського району Козініна Ніна, заступник начальника Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області Черненко Сергій, прокурор Ніжинської міжрайонної прокуратури Мазун Катерина, начальник Ніжинського міськрайонного відділу державної міграційної служби Іваненко Світлана, заступник начальника відділу взаємодії з роботодавцями Ніжинського міськрайонного центру зайнятості Петриченко Вікторія, голова громадської ради міста Ніжина Дорохін Володимир та засоби масової інформації.
В ході зустрічі були напрацьовані механізми співпраці та консолідація зусиль, що спрямовані на розвиток системи безоплатної правової допомоги, налагодження ефективного діалогу між центром та органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронними органами, громадськими організаціями.
По закінченню зустрічі працівники Ніжинського місцевого центру з надання БВПД надали відповіді на численні запитання присутніх.DSC 0922 900x450