назад

Проєкт «Барнахус» запрацював на Вінниччині

У Вінницькій області вперше в Україні розпочав роботу пілотний проєкт «Барнахус». Він спрямований на забезпечення фахового супроводу дитини, яка стала потерпілою чи свідком злочину, у кримінальному процесі. 

15 червня у приміщенні Вінницької обласної державної адміністрації відбувся пресбрифінг з нагоди відкриття закладу, в якому буде реалізовуватися проєкт «Барнахус» (дім для дітей).

 

Діти, які стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки, тож проєкт «Барнахус» має на меті забезпечити:

  • безпечне середовище для дітей і підлітків, що стали потерпілими або свідками злочину;
  • необхідні умови в одному місці для надання медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу, забезпечення інших потреб й інтересів дітей;
  • атмосферу, з урахуванням вікових та психологічних особливостей, що сприяє зниженню психологічної напруги та захищає дитину від повторної травматизації під час здійснення необхідних дій у межах кримінального процесу, зокрема під час співбесід зі слідчими. Адже психологічний стан дитини часто має вирішальне значення для успішного отримання необхідної інформації від неї.

«В Ісландії, Норвегії, Швеції, Данії функціонує будинок для дитини. Хоч ці країни вважаються благополучними, існує проблема захисту дитини, і ми беремо їхній досвід для впровадження проєкту «Барнахус» у Вінницькій області», – заявив заступник Міністра юстиції, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук.

15 грудня 2020 року був підписаний Меморандум між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Вінницькою обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» про взаєморозуміння щодо створення центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення» (модель Барнахус).

Пізніше було створено міжвідомчу групу для створення міжсекторального центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінального правопорушення» (розпорядження голови Вінницької обласної державної адміністрації від 25 січня 2020 року № 49).

Далі виникла необхідність розширити склад міжвідомчої робочої групи. До неї увійшли, зокрема, представники служби у справах дітей ОДА, Вінницького міського суду, прокуратури, Нацполіції, Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, системи безоплатної правової допомоги (Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області), соцслужби. І у червні проєкт «Барнахус» вже готовий до запуску.

Система безоплатної вторинної правової допомоги стоїть на захисті прав дітей.  Відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» кожна дитина та її законні інтереси, права і свободи є пріоритетом для захисту.

«Система БПД працює над впровадженням дитиноцентричного підходу у наданні правової допомоги. Зокрема,  реалізуємо пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Барнахус також працює за цим принципом – де всі зацікавлені сторони самі приходять до дитини, яка є потерпілою або свідком злочину, і дитина не травматизується, відвідуючи окремо кожну установу. Водночас Барнахус є безпечним місцем перебування дитини, зокрема у випадках, коли злочини щодо неповнолітніх вчиняють батьки чи родичі, а таких за міжнародною статистикою більш ніж 60%. Тож ми раді долучитися до впровадження сервісу, який захищає інтереси дітей», – підкреслив керівник Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Після завершення пресбрифінгу учасники заходу взяли участь у засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, де обговорили план діяльності у поточному році, презентували проєкт Закону України «Про юстицію, дружню до дитини», Методичні рекомендації до пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (впровадженого на підставі спільного наказу Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України № 172/5/10 від 21.01.2019).

Далі відбувся виїзд до Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус). Було презентовано:

  • кімнату очікування;
  • кімнату допиту;
  • кімнату для мультидисциплінарної команди;
  • кабінет для роботи фахівців;
  • медпункт;
  • кухню;
  • дві кімнати особистої гігієни: душові кабіни та туалети.

Щоб гарантувати безпеку дітей та осіб, які там перебувають, адреса закладу не розголошується.