назад
15.11.22

Приймають повідомлення про затримання з усієї України: як працює чергова частина системи БПД у Чернівцях

«Добрий день, Михайле Івановичу! Вам телефонують з Регіонального центру. У нас повідомлення про затримання…». «Черговий Олександр, слухаю Вас…».

Ці фрази працівники чергової частини Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області повторюють десятки разів за зміну — усе для того, щоб знайти адвоката/захисника, який зможе вчасно прибути на затримання.

З 1 листопада 2022 року у межах пілотного проєкту регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській та Чернівецькій областях приймають та обробляють усі повідомлення про затримання, які надходять від суб’єктів подання інформації з усієї території України, а також опрацьовують постанови та ухвали про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та видання на їх підставі адвокатам доручень для надання БВПД.

«Найбільша проблема – пошук адвокатів у тих областях, де тривають бойові дії. Адже деякі адвокати захищають Україну зі зброєю в руках, інші стали вимушеними переселенцями або виїхали за кордон. Також не всі адвокати навіть у тих регіонах, де відносно спокійно, погоджуються виїжджати на затримання в нічний час через комендантську годину та відсутність відповідних перепусток. Намагаємося вирішувати ці проблеми оперативно в робочому порядку», — розповідає директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.       

Заступниця начальника відділу Ольга Никирса каже, що загалом кількість доручень адвокатам про затримання з 24 лютого зросла. В окремі періоди кількість доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги сягає понад 60 за добу.

«На забезпечення своєчасного прибуття адвокатів для затриманих осіб, впливають також й повітряні тривоги. Наші чергові перебувають в укритті й не приймають повідомлення про затримання, адміністративний арешт або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тому для виконання завдань доводиться чекати відбою», – зауважує Ольга Никирса.                                                    

Керівництво та фахівці Координаційного центру здійснюють моніторингові візити для перевірки ефективності впровадження пілотного проєкту на практиці.

«Перегляд процесів та розбудова організаційної спроможності системи БПД дають нам можливість покращити доступність та якість надання безоплатної вторинної правової допомоги. Окрім того, безпосереднє спостереження за процесом прийняття працівниками повідомлень та постанов/ухвал, дає змогу скоригувати певні робочі моменти у реалізації пілотного проєкту», – наголосив Олександр Баранов.

Загалом у відділі організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру у Чернівецькій області нині працює 14 фахівців. Серед них — дві студентки юридичного факультету Чернівецького національного університету Євгенія Скакун та Яна Смашнюк, що стали до роботи з 1 листопада.

«Перш ніж почати працювати у відділі організації надання безоплатної вторинної правової допомоги довелося добряче «підтягнути» знання законодавства, а також подолати психологічний бар’єр у спілкуванні з адвокатами. Робота насправді цікава, адже відчуваєш причетність до того, що людина отримає правову допомогу і належний захист», – ділиться враженнями Євгенія Скакун.

Яна Смашнюк зауважує, що робота вимагає уважності та точності.

«Деякі постанови та ухвали інколи складені без зазначення всієї повноти інформації, що унеможливлює подальше виконання завдання. Однак злагоджена командна робота, взаєморозуміння і підтримка допомагають усунути ці недоліки», – каже Яна Смашнюк.