назад

Призначення житлових субсидій та доступ до БПД – на Кіровоградщині відбулась зустріч з громадським сектором

Про доступ до безоплатної вторинної правової допомоги в умовах воєнного стану та про порядок призначення житлових субсидій консультували громадськість Кіровоградщини фахівці системи БПД та соціального захисту населення. Офлайн – захід відбувся у громадському офісі Кіровоградської обласної військової адміністрації.

Наталія Гнатуша, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях розповіла: як працює система БПД в умовах воєнного стану, де і як отримати безоплатну первинну та вторинну правову допомогу, про коло суб’єктів правової допомоги. Питання надання БПД залишається актуальним, зараз до центрів та бюро правової допомоги найбільше звертаються внутрішньо переміщені особи, УБД та їх родини», – говорить Наталія Гнатуша.

За останні дев’ять місяців до системи БПД звернулося понад 11 тисяч громадян, 1600 клієнтів потребували захисту у судовій інстанції. Враховуючи інформаційні інтереси учасників зустрічі, а саме дружин загиблих військовослужбовців, директорка регіонального центру проконсультувала з питань захисту прав військовослужбовців.

«Захист прав військовослужбовців та їх родин – це один із пріоритетів нашої системи. Кожен військовослужбовець може безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Ветерани війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих захисників України можуть також безкоштовно скористатися послугами юриста або адвоката для представництва в судах. Особа, яка потребує отримання безоплатної вторинної правової допомоги має  подати документи, що підтверджують її належність до суб’єкта права на БВПД. Затриманим військовослужбовцям призначається адвокат для захисту», – зазначила очільниця системи БПД регіону.

Родини загиблих  захисників звернули увагу на важливі напрямки правового захисту саме сьогодні – це правова допомога при зверненні до суду з питань перерахунку пенсій військовослужбовців, забезпечення виплат щорічної грошової допомоги до 5 травня.

«Такі зустрічі є дієвими. На крайньому заході регіонального центру із ГО «Єдина родина Кропивниччини» наші сім’ї отримали юридичну консультацію та належний супровід, і вже маємо результат – вирішену справу у суді завдячуючи підтримці юристів системи БПД»- зазначила громадська діячка Олена Степанок.

Представників Управління  дотримання прав людини НПУ цікавив алгоритм дій правоохоронців у разі відмови затриманої особи від захисника та нові зміни щодо призначення адвокатів для надання БПД. Наталія Гнатуша розповіла про запровадження уніфікованого підходу до видачі доручень та призначення адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі по всій Україні. Вже із першого листопада регіональні центри з надання БВПД у Тернопільській та Чернівецькій областях приймають та оброблятимуть усі повідомлення про затримання та про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням, видачі адвокатам доручень для надання БВПД.

Тетяна Лункан, начальник відділу з прийому громадян Управління соціального захисту населення Фортечного району Департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради розповіла про порядок призначення житлових субсидій в умовах воєнного стану. Тетяна Лункан проінформувала учасників зустрічі:

«Віднині Пенсійний фонд України здійснює виплату призначених органами соціального захисту населення житлових субсидій та пільг. Найголовніше із останніх змін: субсидії виплачують не лише за постійним місцем проживання, а й у разі його зміни; у разі звернення за субсидією за місцем свого фактичного проживання, людина має надати договір оренди житла або довідку переселенця; подавати документи на державну допомогу можуть громадяни, які мають борги з оплати комунальних послуг, якщо вони накопичені після 24 лютого 2022 року». Спікерка звернула увагу учасників заходу, що житлова субсидія надається в межах соціальних норм і нараховується на всіх зареєстрованих осіб у домогосподарстві, а тим громадянам, які уже отримують житлову субсидію, звертатися не потрібно, виплати на опалювальний сезон призначаються автоматично.

Далі на учасників зустрічі очікувала консультаційна платформа, протягом якої юристи відповіли на питання.

Отримати безоплатну первинну правову допомогу (консультацію або роз’яснення з правових питань) можна за безкоштовним номером 0 800 213 103. Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua