назад

Засідання правового клубу «Феміда» відбулося у Полтаві

Правопросвітництво – є одним із пріоритетних напрямів у роботі фахівців   системи безоплатної правової допомоги Полтавщини. Реалізуючи цей  напрям роботи юристи Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги активно комунікують з партнерами  та  проводять заходи щодо підвищення  правової обізнаності громадян. Вже декілька років здійснюється активна  взаємодія Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області та  Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара. З 2003 року на базі бібліотеки діє правовий клуб «Феміда», до роботи якого  долучаються і представники Регіонального центру,  а також проводяться активна просвітницька робота з учнівської молоддю Полтави.

У рамах такої співпраці начальниця відділу комунікації тта правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській  області Юлія Козаченко провела для учнів  7 класу гімназії №17 м. Полтави онлайн-зустріч  на тему: «Правова відповідальність та протистояння шкільному булінгу».

Фахівчиня Регіонального центру розповіла про  поняття булінгу,  яким він буває, як реагувати на нього та яка відповідальність передбачена за його вчинення.

Також  школярі дізналися  про  поняття юридичної відповідальності, її види, з якого віку неповнолітні притягуються до відповідальності, які до них застосовуються види покарання.

«Серед підлітків є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років»  –  повідомила Юлія Козаченко.

За її словами  за вчинення злочини, передбачених Кримінальним кодексом України особа притягується до відповідальності з 16 років.  Разом із тим в ч. 2 ст. 22 КК передбачений так званий знижений вік з якого може наставати кримінальна відповідальність. У ній зазначається, що особи, які вчинили злочин у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності за вчинення низки злочинів, таких як умисні вбивства, спричинення тяжких тілесних ушкоджень зґвалтування, крадіжки, грабежу, розбою, хуліганства тощо. В основу зниження віку кримінальної відповідальності за ці злочини покладені наступні критерії: рівень розумового розвитку, свідомості особи, який свідчить, про можливість вже в чотирнадцять років усвідомити фактичні об’єктивні ознаки та суспільну небезпечність злочинів; значну поширеність більшості з цих злочинів серед підлітків; значну суспільну небезпечність (тяжкість) більшості з цих злочинів.

Також представниця системи безоплатної правової допомоги поінформувала школярів про те, що у випадках, коли кримінальний проступок чи нетяжкий злочин вчинені підлітком вперше та неповнолітній визнає свою провину і готовий компенсувати завдану моральну чи/та матеріальну шкоду потерпілому, у кримінальну провадженні може застосовуватись проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Застосування Програми можливе лише за умови згоди на участь у ній і правопорушника, і потерпілого. До процесу відновного правосуддя залучається кваліфікований спеціаліст, який виступає в ролі посередника. Він допомагає підліткам та їх родичам досягти примирення задля досудового врегулювання конфлікту. Обов’язковою умовою для звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності чи відбування покарання є компенсація підлітком завданої шкоди потерпілому. Тому з метою оптимального вирішення для обох сторін провадження питання щодо відшкодування шкоди, медіатор налагоджує процес безпосередніх переговорів між потерпілим та неповнолітнім. Обговоривши завдані моральні та матеріальні збитки та шляхи їх компенсації, сторони підписують угоду про застосування Програми.

«Участь у Програмі надає шанс неповнолітнім не бути засудженим у юному віці та будувати своє майбутнє без згубного впливу злочинного оточення, яке чекає на підлітків у виправних закладах. Учасники  «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» отримують можливість усвідомити свою провину, виправити свою поведінку та не вчиняти протиправних дій в майбутньому.» – додала фахівчиня Регіонального центру.