назад

Психологічний тренінг для працівників регіонального центру та правопросвітницька зустріч з переселенцями – як працює нове партнерство на Хмельниччині

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області налагоджують нові дієві партнерства. А спільну роботу розпочинають одразу після підписання меморандуму. Так, з благодійним фондом «РОКАДА» у перший тиждень співпраці встигли організувати психологічний відновлювальний тренінг для працівників регіонального центру та правопросвітницький захід для внутрішньо переміщених осіб.

В умовах повномасштабної війни з-поміж пріоритетів у роботі системи безоплатної правової допомоги – юридична допомога внутрішньо переміщеним особам, а також людям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Щоб полегшити цим особам доступ до безоплатних правничих послуг, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області налагоджує нові партнерства. Зокрема, днями в центрі підписали меморандум про співпрацю з Благодійною організацією «Благодійний фонд «РОКАДА».

Окрім підвищення рівня правових знань внутрішньо переміщених осіб та інших осіб, які вимушено переселилися, а також сприяння захисту законних інтересів людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, сторони визначили й такі напрямки співпраці, як:

  • психологічне відновлення працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • взаємодію у межах реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Роботу в межах меморандуму розпочали одразу після його підписання. Того ж дня, 10 серпня, психологиня благодійного фонду Ірина Гнєзділова провела психологічний тренінг з працівниками регіонального центру. Першу з пʼяти таких запланованих зустрічей присвятили боротьбі зі стресом і формуванню стресостійкості.

Вже наступного дня до партнерів завітала заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна. Вона взяла участь у просвітницькій зустрічі на тему «Права та обов’язки ВПО (останні зміни в законодавстві)».

Юристка розповіла переселенцям про систему безоплатної правової допомоги, види безоплатної правової допомоги, яку вони можуть отримати в бюро. Навела приклади успішних кейсів відновлення порушених прав переселенців юристами та адвокатами на Хмельниччині.

«Насамперед раджу занотувати номер контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. За ним ви можете отримати фахову юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань, а також дізнатися адресу найближчої точки доступу до БПД», – наголосила Ольга Чорна.

Йшлося під час зустрічі про новації в трудовому законодавстві, що набули чинності з 19 липня 2022 року у зв’язку з вступом у законну силу Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», а також про обставини, за наявності яких кримінальне покарання не передбачене, тобто про випадки, коли на осіб поширюється дія статті 40 Кримінального кодексу України, відповідно до якої не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Традиційно після заходу переселенці зверталися по індивідуальні консультації. Людей цікавиланайрізноманітніші питання, зокрема: процедура звільнення переміщених осіб, вирішення питаньпенсійного забезпечення, оформлення статусу одинокої матері, розлучення та стягнення аліментів, компенсація витрат здавачами житла за тимчасове розміщення ВПО, оплата комунальних послуг за житло, яка залишилося на окупованій території, яким чином перенести пільги на оплату комунальних послуг за новим місцем проживання (яке не є власністю переміщеної особи), проїзд міським транспортом для ВПО, порядок отримання допомоги ВПО, отримання допомоги ВПО від міжнародних організацій.