назад

Психологи та медіатори Відділення консультативної служби готові долучитись до реалізації проєкту відновного правосуддя

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк підписав меморандум про співпрацю з завідуючою Відділенням консультативної служби КЗ “Рівненський центр соціально-психологічної допомоги” РОР Оленою Бобровською.

У Рівному відбувся круглий стіл присвячений обговоренню реалізації на теренах нашої області проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Окрім фахівців системи БПД Рівненщини у заході взяли участь представники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, служби у справах дітей, департаменту соціальної політики РОДА та інші.

За три роки діяльності проєкту у 233 випадках програма відновлення неповнолітніх пройшла успішно. Так, із моменту реалізації програми відновлення станом на 20 січня 2022 року 186 дітей успішно пройшли програму та звільнені від кримінальної відповідальності або кримінальні провадження щодо них закрито. Ще стосовно 64 дітей кримінальні провадження перебувають на розгляді судів.

На Рівненщині ж вже більше 10 неповнолітніх вдало пройшли програму відновлення для неповнолітніх, що дала дітям шанс переосмислити свої вчинки і навчитись нести за них відповідальність.

У міжвідомчій групі, що працює над реалізацією проєкту задіяні фахівці системи БПД, працівники прокуратури, адвокати-медіатори, психологи, працівники соціальних служб, поліції, органів пробації та ювенальної превенції та інші.

Нині ж завдяки підписаному меморандуму про співпрацю пул фахівців задіяних в проєкті поповнився представниками відділення консультативної служби Рівненського центру соціально-психологічної допомоги Рівненської обласної ради.

В рамках підписаного меморандуму сторони консолідують свої зусилля з надання юридичної, інформаційної, консультативної допомоги, своєчасних, гарантованих та кваліфікованих послуг з метою захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина, вдосконалення системи безоплатної правової допомоги та надання правничих послуг, об’єднання зусиль щодо роз’яснювальної роботи серед громадян з питань захисту та відстоювання  прав і свобод  громадян; здійснення освітньо-профілактичної роботи щодо пропаганди здорового способу життя, профілактики негативних явищ, попередження насильства у сім’ї та реалізації проєкту відновного правосуддя «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у кримінального правопорушення».