назад

Про порядок призначення громадських, виправних та суспільно-корисних робіт говорили на заході для підоблікових пробації у Березівці

Правопросвітницький захід для підоблікових Березівського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» на тему «Порядок виконання адміністративних стягнень та кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі» провела юристка Березівського бюро правової допомоги Катерина Луганенко.

Громадські, виправні та суспільно-корисні роботи є заходами впливу на осіб, які вчинили адміністративне правопорушення. Загальною особливістю адміністративних стягнень є їх виховний, каральний та превентивний характер. Вони застосовуються до винних у вчиненні адміністративних проступків осіб, в певних випадках громадські та виправні роботи можуть застосовуватись за вчинення кримінального правопорушення», – зазначила Катерина Луганенко.

Під час заходу юристка проінформувала присутніх про порядок виконання постанови суду про накладення адміністративних стягнень у вигляді громадських, виправних та суспільно-корисних робіт, ким вони призначаються та на який строк, кому не призначають громадські та суспільно-корисні роботи, а також про громадські та виправні роботи як вид кримінального покарання.

Громадські роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування (ст. 30-1 КУпАП).

Виправні роботи застосовуються на строк до 2-х місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, і з відрахуванням до 20 %  її заробітку в доход держави (ст. 31 КУпАП).

Суспільно корисні роботи полягають у виконанні оплачуваних робіт, вид яких та перелік об’єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування (ст. 31-1 КУпАП). Такі роботи здійснюються не на користь потерпілого, а в інтересах громади та мають соціальну спрямованість.

Адміністративні стягнення призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом.

Виконання постанов суду про накладання адміністративних стягнень регламентується Наказом Міністерства юстиції України від 19.03.2013 № 474/5 «Про затвердження Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт».

Виконання зазначеного виду покарання покладається на відповідну службу пробації.

Порушники перебувають на обліку в уповноваженому органі з питань пробації за місцем проживання. Виконання покарання здійснюється у рамках єдиного механізму – засуджений або порушник відчуває на собі всі правообмеження, які властиві громадським роботам.

При виконанні постанов суду про накладення адміністративного стягнення на уповноважений орган з питань пробації покладаються:

  • облік порушників;
  • роз’яснення порушникам порядку та умов відбування покарання;
  • контроль за відбуванням стягнення порушниками;
  • облік відпрацьованого порушниками часу (для громадських робіт);
  • проведення контрольних перевірок за місцем відбування порушниками громадських робіт;
  • внесення до суду подань стосовно порушників, які ухиляються від відбування покарання;
  • здійснення контролю за правильністю і своєчасністю відрахувань із заробітку порушників і перерахуванням відрахованих сум у дохід держави (для виправних робіт);
  • внесення до суду подань стосовно порушників, які втратили працездатність, призвані на строкову військову службу, взяті під варту, засуджені до кримінального покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі або місцезнаходження яких невідоме та інші.

Законодавством України визначено кому не призначаються громадські та суспільно-корисні роботи. Це особи з інвалідністю першої або другої групи, вагітні жінки, жінки старше 55 років та чоловіки старше 60 років.

Стаття 51 Кримінального кодексу України перелічує види покарань, які можуть бути застосовані судом до осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, в числі яких — громадські та виправні роботи.

Громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування та встановлюються на строк від 60 до 240 годин і відбуваються не більш як 4 години на день (ст. 56 Кримінального кодексу України).

Громадські роботи можуть бути у виді прибирання вулиць, парків, скверів, інших територій, роботи з благоустрою населеного пункту, ремонту будівель, комунікацій, вантажно-розвантажуючі роботи, догляд за хворими, сільськогосподарські роботи, роботи по впорядкуванню лісів та інші роботи, щo не потребують спеціальної підготовки чи певної кваліфікації.

Громадські роботи є одним з видів покарань, які можуть застосовуватись до неповнолітніх у віці від 16 до 18 років на строк від 30 до 120 годин і полягають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання чи основної роботи час.

Тривалість виконання даного виду покарання не може перевищувати 2 годин на день.

Покарання у виді виправних робіт відбувається за місцем роботи засудженого і встановлюється на строк від 6-ти місяців до 2-х років (ст. 57 Кримінального кодексу України).

Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в доход держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від 10-ти до 20 %.

Виправні роботи не застосовуються до вагітних жінок та жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною; непрацездатних; осіб, що не досягли 16 років, та тих, що досягли пенсійного віку; до військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, приватних виконавців, суддів, прокурорів, адвокатів державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування.