назад

Публічна презентація результатів роботи: Чим жила система БПД Рівненщини у 2019 році?

«Система надання безоплатної правової допомоги –  відкрита, гнучка, прозора, прогресивна, підзвітна, публічна» – таким був основний меседж презентації результатів діяльності Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області за 2019 рік, яка відбулась нещодавно. До публічного обговорення долучились представники усіх структур, що працюють у сфері правового регулювання та забезпечення дотримання захисту конституційних прав громадян. Це і керівництво облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування, і працівники правоохоронних органів, судової системи, кримінально-виконавчої служби, пробації а також юристи та партнерські організації.

Про здобутки та щоденну роботу, успіхи і виклики, результати та плани розповів присутнім директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

«Одним з пріоритетних напрямків роботи системи БПД Рівненщини, як в 2019 році так, і в 2020-му – є правопросвітництво. Так, минулоріч, фахівцями центрів та бюро загалом було проведено майже 2800 правопросвітницьких заходів, завдяки чому, безсумніву, зросла і правообізнаність населення, і загалом      показник впізнаваності системи. Люди про нас знають і йдуть до нас за допомогою»,- зауважив на початку виступу директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області  Василь Овдіюк.

На підтвердження своїх слів Василь Овдіюк навів статистику, яка говорить, що за 2019 рік до центрів та бюро правової допомоги загалом звернулось більше ніж 19100 осіб.

«Людей цікавлять найрізноманітніші питання, деколи навіть неправового характеру. Звісно, кожного клієнта ми уважно вислуховуємо, що можемо –  радимо та, за потреби, перенаправляємо до інших структур, в компетенції яких є дане питання. Що ж до нас, то найбільше звернень надходило з питань сімейного, спадкового, земельного , житлового права,   інших питань цивільного права а також соціальних послуг», – розповів Василь Овдіюк.

Ще один пріоритет системи БПД Рівненщини – людина, яка опинилась у складній життєвій ситуації, отримає від держави юридичний захист. До слова, саме такий напрямок роботи встановлений і Програмою діяльності Кабінету міністрів України на 2020 рік.

Перелік осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, розширюється та доповнюється. Це дає можливість надати послуги представництва якомога ширшому колу осіб, які, здебільшого, є представниками соціально незахищених верств населення.

«Говорячи мовою цифр, у 2019 році послуги представництва інтересів місцевими центрами було надано за 2225 зверненням. З них штатними працівниками МЦ – 1655, а у майже 700 випадках – залучались адвокати, що співпрацюють з центрами БВПД», – зазначив директор Регіонального центру Василь Овдіюк.

Окрім представництва, система БПД Рівненщини працює і по здійсненню захисту. Так,  Регіональним центром з надання БВПД у Рівненській області було видано більше  1800 доручень адвокатам для надання БВПД.Безоплатну вторинну правову допомогу у Рівненській області надають майже 200 адвокатів, які співпрацюють з системою. Триває реєстрація для участі в XII конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

«Сьогодні з центрами БВПД Рівненщини співпрацює близько 120  висококваліфікованих адвокатів. Проте, це далеко не межа, адже нині триває конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Він стартував 20 січня та завершиться 30 березня, а заявки приймаються до 23 лютого цього року. Тому ми очікуємо в найближчому майбутньому на нових і амбітних юристів, які поповнять собою нашу дружню родину »,   –  додав Василь Овдіюк .

Наостанок презентації очільник системи БПД Рівненщини, розповів присутнім і про результати роботи наших фахівців серед населення на місцях.  Так,  протягом 2019 року було здійснено 379 виїздів мобільних пунктів, де понад 1200 громадян  звернулися за отриманням правових консультацій та роз´яснень до мобільних консультаційних пунктів.