назад

Гендерно-чутливі ініціативи: нові можливості для громад

Разом з партнерами, громадською організацією «Сумське громадське коло», фахівці Регіонального центру долучилися до проведення тренінгу, під час якого разом з громадськістю та експертами обговорювали вплив гендерного питання на розвиток громад. 

Під час заходу учасники вивчали нормативно-правову базу, поняття ґендер, ґендерно-чутливі ініціативи, як мислити та діяти без стереотипів та упереджень, що таке ґендерне бюджетування, як здійснювати адвокацію у ґендерній політиці міста, ОТГ, держави.

Тренеркою виступила Андріана Костенко – науковиця Сумського державного університету.

Олена Демченко, директорка Регіонального центру, як експерт заходу розглянула з представниками поліції, журналістами, депутатами, юристами, радницями, громадськими активістами питання правових аспектів захисту постраждалих осіб від гендерно-зумовленого насильства. Жінки більше потерпають від насильства у дорослому віці, чоловіки більше страждають від насильства у віці до 18 років.

Розглянули суб’єктів, на яких покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спеціально уповноважені органи, інші задіяні установи та організації.

Детально зупинилися на питанні повноважень поліції. Розгялнули, що таке терміновий заборонний припис та обмежувальний припис стосовно кривдника; як особа, яка постраждала від домашнього та гендерно-зумовленого насильства, може отримати правову допомогу.

У своєму виступі очільниця Регіонального центру звернула увагу на гендерну стратегію системи надання безоплатної правової допомоги «Рівні партнери».

Олена Демченко акцентувала увагу на мережу місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області, що розташовані у містах Конотопі, Охтирці, Сумах, Шостці та 14 бюро правової допомоги.

Учасникам тренінгу також запропонували перегляд фільму про вбивство кривдника, який чинив довготривале насильство. По тому відбулося його жваве обговорення в малих групах.

Учасники тренінгу дійшли висновку, що ґендерно чутливі ініціативи та програми цілком можуть оптимізувати використання бюджетних коштів та сприяти наданню більш якісних соціальних послуг, допомагати розвитку демократії в нашій країні.