назад
21.07.23

Разом захищати права дітей: система БПД долучається до навчальних заходів Нацсоцслужби

Юристи системи БПД беруть участь у навчальних заходах, які організовує Національна соціальна сервісна служба для фахівців служб у справах дітей територіальних громад різних регіонів. Серед завдань таких зустрічей  обговорити, як юристи та соціальні працівники можуть разом захищати права дітей. 

На початку липня цього року Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна соціальна сервісна служба України уклали меморандум про співпрацю, щоб спільно захищати права вразливих категорій людей. Одним із напрямків спільної роботи визначили забезпечення захисту прав дітей через посилення взаємодії центрів з відповідними соціальними  службами та організацію спільних навчальних заходів.. 

Першими такими заходами стали навчання для фахівців служб у справах дітей територіальних громад, до яких департамент з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Нацсоцслужби залучив юристів системи БПД. Мета зустрічей, які відбуваються онлайн у різних регіонах України, — надання методичної підтримки соціальним працівникам задля ефективного захисту прав дітей. 

«Питання захисту прав дітей для системи БПД є одним із пріоритетних. Ми багато років проводимо інтенсивну роботу щодо поширення інформації і серед дітей, і серед їхніх законних представників, і серед партнерів про право дітей на отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги», — зазначила заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук під час зустрічі з фахівцями служб у справах дітей Житомирщини.

Юристка наголосила, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» усі діти є суб’єктами права на вторинну правову допомогу. Сьогодні, щоб отримати таку послугу в системі БПД, законний представник дитини повинен звернутися до бюро правової допомоги за місцем проживання чи перебування. До звернення про надання вторинної правової допомоги необхідно додати свідоцтво про народження дитини. 

Однак з 3 серпня 2023 року набирають чинності зміни до законодавства про безоплатну правову допомогу, відповідно до яких діти, що досягли 14 років, зможуть самостійно звертатися по вторинну правову допомогу до бюро з питань, звернення з якими до суду дозволяється з цього віку

Упродовж 2022 року — першого півріччя 2023 року до системи БПД надійшло понад 6,7 тис. звернень щодо захисту прав дітей, у 3,2 тис. випадків заявникам було надано вторинну правову допомогу.

Як зауважила Наталія Марчук, з-поміж проблем, що стосуються порушення прав та законних інтересів дітей і які допомагають вирішувати штатні юристи центрів з надання вторинної правової допомоги та адвокати, які співпрацюють з системою БПД, можна виокремити, зокрема,  такі: 

  • справи щодо встановлення фактів, що мають юридичне значення; 
  • надання дозволу на шлюб, усиновлення; 
  • питання, пов’язані з оголошенням батьків померлими чи безвісти відсутніми; 
  • встановлення батьківства; 
  • стягнення аліментів, визначення місця проживання дітей, позбавлення батьківських прав.

Крім того, система БПД здійснює представництво інтересів дітей, які є потерпілими або свідками в кримінальних правопорушеннях. На жаль, часто  йдеться про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості, а в теперішніх обставинах — ще й про воєнні злочини, злочини проти життя і здоров’я особи.

«На відміну від служб у справах дітей, юристи системи БПД не мають первинного доступу до дитини, яку скривдили. Про те, що неповнолітня особа потребує правової допомоги, ми можемо дізнатися зі ЗМІ чи інших джерел. У таких ситуаціях дуже важлива наша взаємодія. Якщо ви бачите, що права дитини порушені, комунікуйте з фахівцями бюро правової допомоги на місцях, повідомляйте їм про такі випадки, перенаправляйте дітей та їхніх законних представників  до системи БПД, пояснюйте їм, що безоплатну правову допомогу гарантує держава. Так ми зможемо допомогти більшій кількості дітей», — звернулася до фахівців служб у справах дітей Наталія Марчук.

Якщо ви маєте запитання до юристів, нагадаємо, що отримати безоплатну правову допомогу можна:

  • телефоном у контактному центрі системи БПД за номером 0 800 213 103 в будні з 8:00 до 18:00, дзвінки безкоштовні;
  • зателефонувавши через застосунок Telegram https://t.me/+380677213103;
  • написавши у телеграм-бот «Безоплатна правова допомога» (https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
  • у найближчому бюро правової допомоги. Адреси можна переглянути за посиланням – https://bit.ly/42fQ3lW

Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua).