назад

Як система БПД Чернігівщини співпрацює з відділенням Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні»

Надання безоплатної правової допомоги представниками системи БПД сприяє співпраці та досягненню спільної з Всеукраїнською благодійною організацією «Турбота про літніх в Україні» мети щодо захисту прав та інтересів людей похилого віку. На запрошення голови правління відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» в м. Чернігів Людмили Жерносєк, 6 квітня 2023 року директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського МЦ Володимир Бобруйко спільно із юристом громадської організації “MART” Романом Барабаш взяли участь у проведенні правопросвітницького заходу для літніх мешканців міста та надали їм консультаційну допомогу з правових питань.

Учасникам заходу було роз’яснено порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги, порядок доступу до безоплатної вторинної правової допомоги для пільгових категорій населення, наголошено, що члени та підопічні цієї організації переважно є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.

В ході активного спілкування було обговорено види, розміри, порядок призначення та виплати державної соціальної допомоги, компенсаційні виплати особам, які надають соціальні послуги з догляду за людьми похилого віку та особами з інвалідністю на непрофесійній та професійній основі. Всебічно роз’яснено положення законодавства про надання соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, за побажанням учасників акцентувано увагу на міжнародній цільовій підтримці ВПО, зокрема, на грошових виплатах.

Розповіли про закон №7198, який запроваджує можливість компенсації за знищене та пошкоджене житло. Компенсація надаватиметься громадянам України, які є власниками такого майна, виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції. Пошкоджене майно відновлюватиметься виключно через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них. Довели до відома слухачів заходу функції територіального центру соціального обслуговування, перелік соціальних послуг, умови та порядок їх надання. По завершенню заходу, працював консультативний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в ході роботи якого надавалися роз’яснення з питань соціального забезпечення, пенсійного, спадкового, цивільного та житлового законодавства. Учасники заходу отримали буклети «БПД» та інформаційні матеріали.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Детальніше. Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх в Україні» — недержавна благодійна громадська організація в Україні, яка побудована на принципах взаємодопомоги людей похилого віку, що діють на волонтерських засадах. Організацію було започатковано в листопаді 1999 року за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, а також за методичної і практичної підтримки благодійної організації Age Concern England (Велика Британія) і британського благодійного фонду Community Fund. У травні 2001 року організацію було зареєстровано в Міністерстві юстиції України. Організація ставить за мету захист прав та інтересів людей похилого віку, покращання їх якості життя і ресоціалізація завдяки залученню до активної життєвої позиції і допомоги своїм одноліткам. Її відділення діють, зокрема, у Чернігові, Києві, Житомирі, Черкасах, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську, Миколаєві, Глухові.