назад

Реалізація виборчих прав на позачергових виборах народних депутатів України суб’єктами пробації

16 липня 2019 року фахівець Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр) Тетяна Жалобна спільно з начальником Золотоніського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області (далі – відділ) Валентиною Долгушиною провела інформаційну зустріч з засудженими, які перебувають на обліку у відділі на тему: «Дострокові парламенські вибори: все що потрібно знати» та консультування з правових питань.
Відповідно до Указу Президента України від 21.05.2019 № 303/2019, в Україні 21 липня відбудуться позачергові вибори народних депутатів України. Тетяна Жалобна розповіла учасникам заходу про те, кого ми обираємо, як голосуємо та що робити, якщо особа не встигла змінити місце голосування через органи Державного реєстру.
Поінформовано, що для реалізації виборчого права громадянину на виборчій дільниці необхідно надати один із документів:

  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).
  • Отримавши два виборчих бюлетеня необхідно поставити свій підпис про їх отримання та заповнити виборчі бюлетені особисто в кабіні для таємного голосування, зробивши позначку, що засвідчує волевиявлення у квадраті проти обраної політичної партії та проти прізвища кандидата у народні депутати України.
    Наприкінці зустрічі в приміщенні відділу забезпечено роботу дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги та надано правову допомогу п’яти особам, переважно, з питань сімейного права.
    Серед суб’єктів пробації поширено інформаційні буклети системи БПД та правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право!»: «Безоплатна правова допомога в Україні», «Я маю право голосу!», «Як протидіяти домашньому насильству?», «Відповідальне батьківство», «Не переплачуйте за тепло та гарячу воду».