назад

Реалізовано право на земельну ділянку та житловий будинок

Лариса В. crДо Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся гр. С із питанням про визнання права власності на спадкове майно, яке складається із   земельної ділянки та житлового будинку з надвірними спорудами.

В ході зустрічі з клієнтом, начальником відділу представництва Ларисою Базілою було з’ясовано, що батькові клієнта, належала земельна ділянка для обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства і житловий будинок з надвірними спорудами.

Оскільки батько клієнта залишив заповіт, а тому після його смерті, відкрилась спадщина за заповітом, згідно якого – все належне йому на день смерті майно, останній заповів клієнту.

У зв’язку з тим, що клієнт був зареєстрований та проживав разом з спадкодавцем за однією адресою на день його смерті, тобто на час відкриття спадщини, а тому відповідно до чинного законодавства вважається таким, що прийняв спадщину.

Однак при звернені до державної нотаріальної контори клієнту відмовили в оформлені права власності на земельну ділянку та житловий будинок через відсутність у останнього батькових правовстановлючих документів на спадкове майно.

Оскільки спадкодавець за життя належним чином не оформив документи на належний йому будинок та землю, а тому громадянин С. не міг надати зазначені правовстановлюючі документи та реалізувати своє право на отримання цього спадкового майна.

Начальником відділу представництва Ларисою Базілою було зібрано ряд необхідних для такої категорії справ доказів та складено позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно, а саме на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства і житловий будинок з надвірними спорудами за громадянином С.

Рішенням Володимир-Волинського міського суду Волинської області від 15.02.2018р. позовні вимоги позивача були задоволені в повному обсязі. Визнано право власності за громадянином С на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства і житловий будинок з надвірними спорудами.

Довідково:
Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19. Тел. (03342) 3-80-11.
E-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).