назад

Реформи Мін’юсту як нові можливості для збільшення самостійності та спроможності об’єднаних громад

1

В рамках робочого візиту до Рівного, заступник Міністра юстиції Іванна Смачило провела зустріч з головами ОТГ Рівненщини під час якої обговорили питання децентралізації в частині повноважень, які відносяться до компетенції Мін’юсту.

Участь у заході також взяли заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко, начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Микола Станіщук, керівник Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області Руслан Сивий та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Овдіюк.

2

Серед питань, які піднімалися до обговорення, були передача у комунальну власність ОТГ земель та майна померлих мешканців, які не мають спадкоємців, розвиток «сільського нотаріату». Одним з актуальних питань було співпраця із системою безоплатної правової допомоги. Адже сьогодні більшість людей потребує фахової юридичної допомоги.

3

Зокрема Іванна Смачило зазначила, що кваліфіковану юридичну допомогу можуть надавати Бюро правової допомоги, які створені майже в кожному районі. Сюди звертаються за різними консультаціями та роз’ясненнями. Також фахівці Бюро можуть представляти інтереси людей в судах. Тож громади можуть долучатися до роботи таких структур, а також брати у свій штат цих фахівців.

4

В свою чергу директор Регіонального центру Василь Овдіюк ознайомив голів територіальних громад з роботою системи БВПД Рівненщини. Зокрема акцентував увагу присутніх на роботі бюро правової допомоги, однією з основних функцій яких є посилення правової спроможності громад. Бюро правової допомоги – це державні установи, що об’єднують всеукраїнську професійну мережу юристів, готових надавати правову допомогу, захищати законні права та інтереси жителів громади, а тому головам ОТГ необхідно долучитись до розвитку та функціонування бюро правової допомоги як інституції, яка допоможе знайти відповіді на питання які хвилюють людей та є актуальними для їхніх громад.

5

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).