назад

Рік роботи з акцентом на надання правової допомоги ВПО на Дніпропетровщині

Майже з перших днів широкомасштабного вторгнення росії до нашої держави  рік тому Дніпропетровська область почала приймати переселенців з тих територій, де тривають бойові дії. За рік регіон прихистив найбільшу кількість ВПО в Україні – понад 367 тисяч осіб. Значна частина з них отримала правову допомогу в офісах системи БПД області.

Понад 7 тисяч звернень внутрішньо переміщених осіб зареєструвала система БПД Дніпропетровщини. Майже 800 отримали вторинну правову допомогу. Усі інші, тобто більше 6 тисяч – кваліфіковані консультації. Це була напружена робота наших юристів і в офісах місцевих центрів та бюро, і в спеціальних консультаційних пунктах у місцях проживання переселенців, і у спеціальних хабах, облаштованих місцевою владою, і під час масових заходів, ініційованих партнерами системи БПД з громадських організацій. Ніхто не залишився без належної уваги. Тож перший рік повномасштабної російської агресії в Україні для системи БПД області можна сміливо назвати роком ВПО», –  зазначає виконуючий обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Рекордсменом у самій Дніпропетровській області з кількості звернень ВПО стало Криворіжжя, яке у більшості випадків першим зустрічало біженців з найближчих регіонів, деякими своїми громадами теж  перебуваючи під постійними обстрілами.  Так, первинна правова допомога (консультації під час особистого звернення до Бюро, або за допомоги телефонного зв’язку чи  під час роботи спеціальних консультаційних пунктів для ВПО) надана 2 975-ти особам. Консультації надавались як у постійно діючих пунктах при Народному домі, в центрі ЯМаріуполь, так і під час відвідування місць компактного проживання біженців. Усього за 2022 рік проведено понад 40 виїздів. Вторинною  правовою  допомогою  (складання процесуальних документів та представництво інтересів   в суді)  скористалися 250 перселенців.

Благодійні фонди та громадські організації отримали інформаційні матеріали, для них також проводяться навчальні зустрічі. Особлио цікавим та змістовним  був вебінар про доступ до безоплатної правової допомоги для команди ГО “Фонд “Благодійний розвиток”. У співпраці з БФ “Право на захист” проводились зустрічі на базі центру зайнятості. Фахівці Криворізького місцевого центру з надання БВПД створили спеціальний довідник для ВПО в електронному вигляді, який постійно доповнюється новими матеріалами відповідно до змін у Законодавстві», – розповідає фахівчиня зі зв’язків із громадськістю та пресою Криворізького МЦ з надання БВПД Наталя Кожем’яка.

Дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за весь рік з початку повномасштабного вторгнення прийняв 1792 звернення від внутрішньо переміщених осіб на первинну правову допомогу та 306 звернень про надання вторинної правової допомоги. Його робота відображає загальні тенденції у системі БПД регіону. Ще у березні 2022 року звернень було не так багато, законодавство стрімко змінювалось, через що не одразу вдавалось надати відповідь на хвилюючі запитання, але юристи з цими викликами справились. Потім почались масові евакуації, ВПО на Дніпропетровщині ставало все більше й працівники Центру започатковували роботу все більшої кількості консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, на прийомах у яких людей цікавило, як отримати статус ВПО та відповідні грошові виплати, переоформити пенсію, розірвати трудові відносини, вступити у спадок, виїхати за кордон, відновити документи, отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло, встановити юридичні факти. Усе це на початку було на рівні питань, вторинна правова допомога була другорядною. Потім спектр питань внутрішньо переміщених осіб збільшувався, а самих звернень з жовтня 2022 року ставало менше, адже евакуація вже була не такою активною.

У той же час збільшувалася кількість випадків вторинної правової допомоги. Виграні справи для ВПО теж досить різноманітні: від розлучення, аліментів, пенсійних справ, встановлення юридичних фактів (смерті, народження, родинних відносин, проживання на певній території України) на тимчасово окупованих територіях до оскарження рішень управлінь соціального захисту населення щодо відмови у виплатах “старим” ВПО, тобто тим особам, які обліковувалися як внутрішньо переміщені до 24.02.2022 року. Найбільш важкими, напевно, були питання, пов’язані з трудовим законодавством.

Останнім часом наші юристи почали стикатися з дуже проблемними питаннями, наприклад: ВПО знаходяться зараз на Дніпропетровщині, але їм приходять квитанції за оплату комунальних послуг та нараховуються борги за будинки, в яких газ був перекритий ще у травні-червні 2022 року, а у деяких з них взагалі наразі перебувають військові; або працюючі пенсіонери не можуть стати на облік у Центрі зайнятості та пройти процедуру звільнення через цю установу; більшість органів ще не відновили свою роботу, тому від них неможливо отримати необхідну інформацію; відновлення усіх документів з нуля та пошук житла. Але ми продовжуємо наполегливо працювати та намагаємося знаходити відповіді на усі запитання ВПО, а також розширюємо коло партнерів з числа громадських організацій, що надають допомогу переселенцям»,  – розповідає  виконуюча обов’язки директора Дніпровського МЦ з надання БВПД Анастасія Юхименко.

А ось до Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з березня 2022 року по теперішній час  внутрішньо переміщені особи звернулися 638 разів. Більшість  з них була по юридичні консультації – 561. Вторинна правова допомога надавалася 77 особам. Успішних справ, у яких суд повністю задовольнив вимоги клієнта системи БПД, на рахунку Кам’янського МЦ  – 46. Найчастіше це справи про розірвання шлюбу, встановлення аліментів на утримання дитини, встановлення факту смерті та оскарження рішення Пенсійного фонду. Найбільше звернень від внутрішньо переміщених осіб було в період з квітня по червень 2022 року. У цей час стало зрозуміло, що війна, на жаль, не закінчиться так швидко, тому чекати у вирішенні важливих юридичних питань не треба. Також причиною такої великої кількості звернень у цей період є частота прийняття нових нормативно-правових актів та внесення змін до них. Люди просто не встигали слідкувати за законодавчими змінами, тому звертались до юристів.

З початку повномасштабного вторгнення юристи Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працювали, не покладаючи рук. Ми консультували людей у наших бюро, збільшили кількість віддалених консультаційних пунктів, почали співпрацю з благодійними фондами, на базі яких відкривали нові місця для інформування та консультування. Не нехтували й консультуванням онлайн, телефоном та у месенджерах. На сьогоднішній день можу сказати, що кожен бажаючий отримав від фахівців центру кваліфіковану правову допомогу», – зазначає директор Кам’янського МЦ з надання БВПД Андрій Дишлюк.

Збільшилась кількість звернень вимушених переселенців й до  Павлоградського місцевого центру з надання БВПД. З початку повномасштабного вторгнення російської федерації за отриманням правової допомоги сюди звернулося 669 внутрішньо переміщених осіб, з них 552 отримали консультації та роз’яснення з правових питань, а 117 особи  – допомогу в захисті своїх інтересів у суді.

Питання, з якими звертались внутрішньо переміщені особи змінювались протягом року. Й вони типові та схожі з усіма офісами системи БПД на Дніпропетровщині. Наразі більшість звернень внутрішньо переміщених осіб стосуються сімейних (стягнення аліментів, розірвання шлюбу) та пенсійних( оскарження відмови ПФУ у призначенні пенсії) питань.

Юристи Павлоградського МЦ також надають допомогу у реєстрації звернень до Генеральної прокуратури України з питання знищення та пошкодження майна. Задля покращення доступу до безоплатної правової допомоги  Павлоградським місцевим центром було збільшено кількість консультаційних пунктів, що були  додатково створені на базі проміжних, приймальних пунктів евакуації, тимчасових пунктів розміщення переміщених осіб.

У порівнянні з довоєнним часом, кількість вимушених переселенців, що потребують правової допомоги збільшилася у рази. Інколи на питання, з якими зверталися ВПО відразу після 24 лютого 2022 року,  ми не мали відповідей. Але з часом, приймалися закони, вироблялася юридична практика. Важливим під час  роботи з такими клієнтами є психологічний аспект, адже стан та проблеми, з якими вони звертаються,  дуже виснажують психологічно та морально»,  – коментує головний юрист Павлоградського МЦ з надання БВПД Галина Некоз.

А Нікопольщіна, яка  на початку повномасштабного вторгнення приймала переміщених осіб з Донецької та Луганської області, з літа  минулого року перебуває під постійними обстрілами, й  нікопольці  самі наразі у більшості своїй вимушені оформлювати статус ВПО, перебуваючи далеко за межами свого району. Але ж юристи місцевого центру та бюро БПД цього регіону продовжують працювати, надаючи відповідні послуги наживо між обстрілами та віддалено онлайн. За минулий рік за правовою допомогою до Нікопольського місцевого центру звернулася 460 внутрішньо переміщених осіб,   допомогу адвокатів  отримали 39.

Незламний дух українців та працівників системи БПД допомагає нам робити свою роботу та стояти на захисті прав людей. На початку війни в першій половині 2022 року Нікопольський місцевий центр активно проводив правопросвітницькі заходи для переселенців, які мешкають в місті та районі. Одним з найактуальніших питань для них було фіксація воєнного злочину. Тепер на такі ж питання ми вимушені відповідати й для своїх земляків. Команда нашого місцевого центру, як і всіх на Дніпропетровщині, завжди намагається допомогти кожному, хто до нас звернувся», – розповідає в.о. директора Нікопольського МЦ з надання БВПД Ніна Петрова.