назад

Робочі зустрічі фахівців відділу «Козельщинське бюро правової допомоги» у напрямку налагодження комунікаційних зв’язків

04012017zystrichKozelshina1

Налагодження ефективних партнерських зв’язків є одним із пріоритетних напрямків у діяльності бюро правової допомоги Полтавської області.

Так, 04 січня 2017 року відбулася робоча зустріч в.о. начальника відділу «Козельщинське бюро правової допомоги» Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліни Литовченко та начальника відділу агропромислового розвитку Козельщинської РДА Василя Буки.04012017zystrichKozelshina2

Під час зустрічі сторони приділили увагу системі безоплатної правової допомоги, колу осіб, які мають право на вторинну правову допомогу, доступу до вторинної правової допомоги, видам правової допомоги, яку надають фахівці бюро.

Начальник відділу агропромислового розвитку Козельщинської РДА Василь Бука, наголосив, що аграрний сектор займає провідне місце в економіці району. Особливе місце в  аграрному секторі займає рослинництво – вирощування сільськогосподарських культур. В цій галузі зайнята велика кількість найманих працівників району. Останнім часом набули актуальності питання правового регулювання зайнятості населення в цій галузі. Деякі сільгоспвиробники не оформляють трудові відносини з найманими працівниками, виплачують зарплату в «конвертах», не проводять атестацію робочих місць з важкими та шкідливими умовами праці. Відтак, такі працівники часто залишаються беззахисними перед роботодавцями в правовому полі та є потенційними клієнтами системи безоплатної правової допомоги.

По завершенні зустрічі відділ агропромислового розвитку Козельщинської РДА був забезпечений інформаційними буклетами про діяльність бюро та матеріалами на правову тематику.

04 січня 2016 року фахівцями бюро  також  проведено  робочу зустріч із  головним державним інспектором Управління Держпраці у Полтавській області Наталією Чирвон.04012017ypravlinnyaDerjpraci1

Під час зустрічі сторони обговорювали роботу системи безоплатної правової допомоги в Козельщинському районі,  звернуто увагу на категорію  осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, види правової допомоги, яка надається працівниками бюро.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Наталія Чирвон розповіла про ситуацію з дотриманням роботодавцями вимог трудового законодавства в галузі трудових відносин. Деякі роботодавці на території району порушують права найманих працівників, не дотримуються вимог чинного законодавства. Непоодинокими є випадки, коли роботодавці порушують строки виплати заробітної плати, виплачують заробітну плату не в повному обсязі. Також, Наталія Чирвон повідомила, що на сьогоднішній день інспектори праці не мають достатньо повноважень для захисту в повному обсязі порушених прав найманих працівників. Тому працівникам часто доводиться самостійно звертатися до суду за захистом своїх порушених прав. З цього приводу головний спеціаліст бюро наголосив на тому, що одним із завдань бюро правової допомоги є забезпечення доступу до вторинної правової допомоги громадян, чиї права та законні інтереси були порушені.

Головний державний інспектор Наталія Чирвон була проінформована про функції та повноваження «Козельщинського бюро правової допомоги» та була забезпечена інформаційними буклетами про систему безоплатної правової допомоги.

05 січня 2016 року відбулася робоча зустріч заступника начальника відділу «Козельщинське бюро правової допомоги»  Аліни Литовченко та юрисконсульта територіального центру соціального обслуговування Козельщинської РДА Віктора Вяткіна.05012017terutorialnuycentrsocobslygovyvannya

Під час бесіди обговорювалися питання надання безоплатної правової допомоги в Козельщинському районі, зокрема, які категорії осіб мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а також види правової допомоги, яка надається працівниками бюро.

Юрисконсульт територіального центру соціального обслуговування Козельщинської райдержадміністрації, Віктор Вяткін, розповів  про питання, з якими звертаються громадяни, що обслуговуються у центрі. Найчастіше – це питання соціального забезпечення, такі як перерахунок пенсій, отримання житлових субсидій тощо; оформлення спадщини; питання в галузі трудового законодавства. Особливе місце займають проблеми в галузі земельних відносин. Часто громадяни, орендодавці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зокрема жителі сільської місцевості, є юридично необізнаними, тому не мають змоги захистити свої  права.

Під час зустрічі також було обговорено питання проведення спільних прийомів громадян в приміщенні територіального центру та узгоджено графік даних заходів.

Наприкінці бесіди юрисконсульт територіального центру соціального обслуговування Козельщинської райдержадміністрації, Віктор Вяткін, отримав інформаційні буклети про систему безоплатної правової допомоги.