назад
06.01.17

Завдяки роботі адвоката з Кіровоградщини, студентка зможе продовжити навчання та отримати вищу освіту

01Адвокат Ірина Троянська допомогла в судовому порядку стягнути з батька аліменти на утримання повнолітньої доньки, яка навчається у медичному коледжі ім. Є.Й. Мухіна.
15 червня 2016 року, до Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги  звернулась громадянка А., за допомогою у стягненні аліментів на утримання повнолітньої доньки, яка продовжує навчання.
Для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтці 22.06.2016 року дорученням № 201 Кіровоградського місцевого центру було призначено адвоката Ірину Троянську.
Ознайомившись з матеріалами справи, адвокат з’ясувала, що після розірвання шлюбу  дитина залишилась проживати з матір’ю. На теперішній час їхня спільна з відповідачем донька є студенткою медичного коледжу ім. Є.Й.Мухіна, та навчається на комерційній основі. Оплата за навчання складає 7500 гривень щорічно. Доходи матері не дозволяють надавати належну матеріальну допомогу доньці, так як вона несе інші витрати, пов’язані з її утриманням.
Відповідно до ст. 199  Сімейного кодексу України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.
Оскільки відповідач є працездатною особою, але добровільно не бере участі в оплаті навчання доньки, громадянка А. змушена була звернутися до суду.
Ірина Троянська склала від імені клієнтки позовну заяву про стягнення з батька дитини  аліментів на утримання повнолітньої доньки у розмірі 1.000 грн. щомісяця на період навчання дитини.
Так, при визначенні розміру аліментів, суд, врахувавши матеріальне становище матері  та батька, прийшов до висновку часткового задоволення позовних вимог.  
З відповідача підлягають стягненню на користь доньки, яка продовжує навчання, аліменти у розмірі 500 гривень щомісяця, за умови продовження навчання дитини.
До  Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися  за адресою:
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 64/53
Режим роботи: понеділок-п’ятниця з 8:00 до 17:00 год.
Тел.: (095) 87-662-33, (0522) 32-08-24