назад
13.02.24

Російські «вибори» на ТОТ – юридично нікчемні

Зараз на тимчасово окупованих територіях України триває підготовка до проведення “виборів” президента росії. Таке псевдоголосування планують проводити 15, 16 і 17 березня.

Збройна агресія, насильна паспортизація громадян на тимчасово окупованих територіях, проведення виборів на таких територіях та примус громадян брати участь у них – це злочини, які вчиняє окупаційна влада. Цими діями вони не тільки порушують норми законодавства України, але й грубо порушують основоположні норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Організації Об’єднаних Націй.

За ними усі члени ООН повинні утримуватися в їхніх міжнародних відносинах від порушення територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави шляхом застосування сили чи погрози силою або в інший спосіб, несумісний із цілями Об’єднаних Націй.

Також ці дії є порушенням:

  • Гельсінського заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975;
  • Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994;
  • Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН;
  • Женевської конвенції від 12.08.1949 про захист цивільного населення під час війни;
  • IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі;
  • Резолюцій Генеральної Асамблеї ООН, зокрема, 68/262 «Територіальна цілісність України», 71/205, 72/190, 73/263, 74/168, 75/192, 76/179, 77/229 «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих АР Крим та місті Севастополі (Україна)», 73/194, 74/17, 75/29, 76/70 «Проблема мілітаризації АР Крим та міста Севастополя, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів».

За змістом статей 1, 2, 17 Конституції Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою; суверенітет України поширюється на всю її територію; складовою державного суверенітету є цілісність і недоторканність території України в межах існуючих кордонів; захист суверенітету і територіальної цілісності України є найважливішою функцією держави, справою всього Українського народу.

Будь-які спроби організації підготовки та проведення на території суверенної незалежної України органами влади російської федерації та їх посадовими особами чи за їх сприяння псевдовиборів є нелегітимними, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків та не можуть бути визнані міжнародною спільнотою.

В Україні з 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України діє правовий режим воєнного стану, в умовах якого положеннями частини першої статті 19 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” та статті 20 Виборчого кодексу України заборонено проведення будь-яких виборів.

Відповідно до статті 60 Конституції України ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази; за віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

Статтею 111-1 Кримінального кодексу України за участь в організації та проведенні незаконних виборів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їх проведення передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

А за організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради, активну участь у таких заходах — у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.

Також кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років згідно зі статтею 111-2 Кримінального кодексу України тягне за собою пособництво державі-агресору: умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору, збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні.

Враховуючи викладене, громадяни України — виборці, які проживають на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, — повинні утриматися від участі в будь-яких заходах, зокрема, формуванні так званих виборчих органів, поширенні інформації чи агітації, інших заходах, тим самим продемонструвати свою громадянську позицію, підтримати територіальну цілісність України та єдність Українського народу.