назад

Розширення можливостей отримання безоплатної правової допомоги

Дієвим механізмом розв’язання правових проблем людей, які проживають у сільській місцевості є прийняття та реалізація цільових програм надання безоплатної правової допомоги населенню, адже вони дають змогу дієво та оперативно вирішувати спільні для окремих груп людей або ж усієї громади правові проблеми.

Саме з цією метою начальник Іваничівського бюро правової допомоги Надія Адамович та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД Степан Слащук 3 вересня 2021 року відвідали Литовезьку територіальну громаду, де на порядку денному чергової сесії місцевої ради слухалося питання затвердження Програми надання безоплатної правової допомоги населенню Литовезької сільської ради на 2021-2023 роки.

Розробка проєкту Програми для цієї сільської громади зумовлена, перш за все, необхідністю забезпечити в повному обсязі безоплатну правову допомогу її мешканцям. Адже до складу цієї громади увійшло населення 4 сільських рад загальною кількістю 3751 мешканців. На території функціонує 4 загальноосвітні школи, 2 дошкільні навчальні заклади, 1 амбулаторія, 5 фельдшерсько-акушерських пунктів та будинків культури, 4 відділення зв’язку та бібліотеки.

Таким чином, у територіальній громаді, населення якого складає 3751 осіб, існує проблема доступу до якісної безоплатної правової допомоги, а також правової обізнаності громадян про свої конституційні права.

Ознайомившись з проєктом, який включає розроблення та здійснення комплексу заходів правового, організаційного та економічного характеру, спрямованих на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги, а також підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, подолання правового нігілізму, особливо серед вразливих верств населення, депутати одностайно його затвердили.