назад

Про запобігання та протидію булінгу в навчальному закладі розмовляли в Галицькому ліцеї

З метою вироблення толерантності до проблеми булінгу, розвитку співчутливого ставлення до жертв насилля, вироблення навичок надання і отримання допомоги, підвищення рівня обізнаності учасників освітнього процесу, 2 вересня фахівчиня Галицького бюро правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД Ольга Гелемей провела правове заняття на тему «Запобігання та протидія булінгу в навчальних закладах».

Захід відбувся у приміщенні Галицького ліцею ім. Ярослава Осмомисла Галицької міської ради Івано-Франківської області.

Ситуація з булінгом в Україні доволі невтішна. Статистика свідчить, що більшість дітей стикалися з булінгом в тих чи інших його проявах (були жертвою чи свідком), не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою.

 

Під час зустрічі юристка системи безоплатної правової допомоги  розповіла дітям про форми прояву булінгу, а саме:

  • фізичне насильство: завдання ударів, штовхання, підніжки та ін.;
  • економічне насильство: крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо;
  • психологічне насильство: обзивання, глузування або висловлювання, якими ображається стать, раса або національність, виключення інших із групи чи розповсюдження пліток або чуток;
  • сексуальне насильство: принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, фотографування та відео зйомки у переодягальнях, сексуальні погрози та жарти;
  • кібербулінг: образливі повідомлення з погрозами, відредаговані фотографії, блокування акаунтів, шантаж в мережі, висміювання в закритих групах в соціальних мережах.

 «На жаль, багато хто не надає булінгу великого значення. Насправді –  це не просто пустощі або грубість, а особлива форма взаємин, яка за відсутності своєчасної реакції переростає в насильство», – зазначила головний спеціаліст відділу «Галицьке бюро правової допомоги» Ольга Гелемей.

З метою реалізації заходів з протидії булінгу, фахівчиня системи БПД спілкувалася з учнями про те, як вони розуміють поняття «булінг», які його причини та наслідки, а також розказала дітям як попередити та припинити цькування в учнівському середовищі та поділилася секретною формулою «STOP-TALK-WALK», яка допоможе особі попередити направлену на неї агресію.

 

Важливо! 18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Так, визначено законодавчо поняття «булінг», внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про вищу освіту».