назад

Найближчі до людей: як працюють бюро правової допомоги на Буковині

1 вересня 2016 року в Україні розпочали роботу бюро правової допомоги. За ці 5 років тисячі громадян нашої держави отримали змогу захистити свої права безпосередньо в місці проживання, або ж неподалік.

У Чернівецькій області нині працює 11 бюро правової допомоги – Герцаївське, Глибоцьке, Заставнівське, Кіцманське, Новоселицьке, Новодністровське, Путильське, Сторожинецьке, Сокирянське, Хотинське та Чернівецьке. Завдяки їхній роботі жителі Буковини, зокрема з найвіддаленіших та важкодоступних населених пунктів, можуть оперативно та якісно отримувати безоплатні консультації та роз’яснення з найрізноманітніших правових питань.

Найперше діяльність бюро правової допомоги спрямована на підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст. Це і правопросвітництво у територіальних громадах, і надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій, а також забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді) вразливих категорій громадян. Клієнтів бюро, які мають право на БВПД,  можуть захищати як адвокати, так і фахівці бюро, котрі представляють інтереси таких осіб у суді за окремими видами спорів.

Найчастіше до бюро правової допомоги у Чернівецькій області в І півріччі  2021 року люди зверталися з питань: сімейного, адміністративного, цивільного, житлового та спадкового права, а також соціального та пенсійного забезпечення. А найбільше за 6 місяців цього року позитивних рішень з надання БВПД прийнято щодо малозабезпечених осіб (середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму) – 415, ветеранів війни – 385  та людей з інвалідністю – 75.                                                                                Окрім того, фахівці системи БПД у Чернівецькій області (передусім – бюро правової допомоги) організовують виїзди мобільних пунктів та діяльність дистанційних консультаційних  пунктів. Загалом у І півріччі 2021 року за консультаціями та роз’ясненнями з правових питань під час виїздів звернулися 1059 осіб.

Трапляється, що людині необхідно отримати допомогу юриста, однак самостійно звернутися до центру або бюро правової допомоги вона не може. У таких випадках фахівці системи БПД надають консультації за місцем перебування такої особи.

Адресна правова допомога – послуга, яку часто надають, приміром, фахівці Путильського бюро правової допомоги, роблячи таку допомогу доступною у найвіддаленіших гірських населених пунктах, де низька якість дорожньої інфраструктури та недостатньо розвинуте транспортне сполучення. Виплата соціальної допомоги, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, оформлення спадщини, укладання договорів довічного утримання – далеко не повний перелік питань, відповіді на які допомагають знайти саме фахівці бюро правової допомоги.

«Найкращим результатом роботи бюро безоплатної правової допомоги є те, що люди нам довіряють, а переважна більшість справ, які ведуть наші адвокати та фахівці БПД, завершуються на користь клієнтів», – каже директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.