назад

Бюро правової допомоги святкує свою 5 річницю

Незчулися, як пролетіло 5 років…

П’ять непростих для держави років в умовах анексії й окупації частини її територій. Однак, незважаючи на важку політичну і економічну ситуацію, соціальна реформа українського уряду у сфері права пустила свої коріння ще глибше, і стала більш доступною для ширшого кола громадян.

1 вересня, п’ять років тому, на Львівщині, як і по всій Україні, відкрилися двері не тільки шкіл, а й бюро правової допомоги – пунктів безоплатного отримання мешканцями юридичних консультацій та іншої правової допомоги. Безоплатна правова допомога стала ще на один крок ближчою для звичайних людей.

Один регіональний і шість місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які разом творили 7’ю БПД Львівщини отримали молоде поповнення у вигляді 25 відокремлених підрозділів місцевих центрів.

На сьогодні, п’ять місцевих центрів мають 23 бюро правової допомоги, а саме: Львівський місцевий центр пустив свої паростки у 7 населених пунктах, Буський – в 4, Самбірський –  в 3, Стрийський – у 7 і Червоноградський – в 2.

Для того, аби отримати допомогу мешканці можуть звернутися до найближчого бюро особисто, а з початком карантинних обмежень – отримати консультації в телефонному режимі, електронною поштою чи у соціальних мережах.

За час роботи бюро правової допомоги Львівщини було надано – понад 80 тисяч консультацій з житлових питань, сімейного права, соціального захисту, домашнього насильства, встановлення юридичних фактів та інших. Понад 2 тисячі осіб отримали безоплатного адвоката, а ще 2 тисячі – допомогу у написанні документів правового характеру.

Останнім часом, у зв’язку з впровадженням Земельної реформи та запуском проєкту «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», особлива увага приділяється консультуванню власне у цій складній сфері земельних правовідносин.

Життя показало, що найчастіше за правовою допомогою звертаються малозабезпечені особи, а також ветерани війни та учасники бойових дій, а працівники бюро окрім консультування відвідувачів на робочому місці, організовують роботу мобільних та дистанційних консультаційних пунктів, здійснюють адресну правову допомогу потребуючим особам, а також займаються правопросвітництвом, яке передбачає розширення кола осіб, які розуміють і використовують правові механізми вирішення питань, пов’язаних зі захистом своїх прав та порушених інтересів.

Тож не є дивним, що п’ятирічна праця фахівців бюро правової допомоги має багато позитивних результатів, серед яких, окрім виграних справ, є найголовніше – людська довіра, яка щоразу витоптує стежку до дверей бюро, за якими завжди чекає людяність, професіоналізм та готовність прийти на допомогу.