назад

Розширюємо співпрацю з підрозділами Центру пробації у столиці

Для покращення доступу до системи безоплатної правової допомоги засуджених, які відбувають покарання без позбавлення волі, запобігання скоєння повторних злочинів та налагодження співпраці для реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали філію Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області.

Під час робочої зустрічі з начальником філії Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області Лілією Сидоренко, начальником Святошинського районного відділу філії Іриною Кобзар та начальником сектору ювенальної пробації міста Києва Анастасією Сухановою  обговорили співпрацю у напрямку надання безоплатної правової допомоги особам, які перебувають на обліку у підрозділах пробації, графік роботи консультаційних пунктів та проведення правопросвітьницьких заходів для підвищення правової проінформованості засуджених та співробітників філії. Зокрема, домовилися проаналізувати відвідуваність консультаційних пунктів доступу до системи БПД в різних філіях Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області та затвердити найбільш прийнятний графік на наступний рік, а  до кінця цього року пункти працюватимуть за вимогою.

З 17 жовтня запрацює новий консультаційний пункт, оскільки люди, які мають конфлікт з законом не обмежуються у доступі до правосуддя та мають право на отримання якісної безоплатної правової допомоги. Також для нас важливо підвищувати правову обізнаність осіб, що перебувають на обліку в філіях пробації аби запобігати випадкам повторних правопорушень. Отож, найближчим часом плануємо проведення правопросвітницького заходу для дітей щодо ненасильницької поведінки під час вирішення спорів, – директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Сергій Бреус.

Оскільки підрозділи пробації є одними з ключових партнерів системи безоплатної правової допомоги в реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Ростислав Поспєєв розповів про своє бачення співпраці з сектором ювенальної пробації міста Києва та про можливості застосування медіації як альтернативного способу вирішення правових спорів.

 На сьогоднішній день Регіональний центр активно взаємодіє з ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», психологи якого розробляють і проводять програми ресоціалізації для неповнолітніх, що проходять програму. Ми раді, що сектор ювенальної пробації міста Києва бажає долучитися до пілотного проекту і має свої напрацювання та розроблені програми, – Ростислав Поспєєв.

Отож, для поліпшення комунікації між ключовими учасниками реалізації цього проекту, домовилися провести розширену нараду з представниками громадських організацій та правоохоронними органами.

По завершенню зустрічі, клієнти пробації звернулися до фахівців київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за правовими консультаціями, зокрема, їх цікавили питання зняття арешту з майна, поновлення втрачених документів та оскарження строку відбування покарання.