назад

Хмельниччина: як змінилися правові потреби переселенців

Як зазначають фахівці бюро правової допомоги на Хмельниччині, загалом від початку повномасштабної війни кількість звернень внутрішньо переміщених осіб до юристів не зменшується. Однак зросла кількість переселенців, які потребують саме вторинної правової допомоги.

Більшу потребу в саме вторинній правовій допомозі, ймовірно, можна пояснити тим, що в перші місяці війни люди першочергово вирішували нагальні питання, що стосувалися пошуку житла, отримання соціальних виплат та гуманітарної допомоги. Натомість тепер серед актуальних проблем – трудові правовідносини, відновлення документів, відшкодування матеріальної шкоди внаслідок збройної агресії рф, порядок встановлення смерті на тимчасово окупованій території.

Фахівчиня Хмельницького місцевого центру з надання БВПД Тетяна Главацька консультує жінок-переселенок, що проживають на території Чорноострівської громади

З перших днів воєнного стану фахівці системи БПД на Хмельниччині почали організовувати консультаційні пункти для внутрішньо переміщених осіб. Однак наразі їх кількість зменшилася.

«На початку великої війни в Кам’янець-Подільському районі було організовано 18 консультаційних пунктів для переселенців. Переважно вони розташовувалися в місцях компактного проживання ВПО, та на теперішній час частину пунктів уже розформували. Насамперед через те, що через відновлення навчального процесу з багатьох шкіл та гуртожитків, у яких облаштовували тимчасове житло для переселенців, люди переїхали в інші місця проживання», – розповідає фахівчиня Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД Аліна Задорожна.

Фахівчиня Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД Аліна Задорожна спілкується з підлітками, переміщеними до Кам’янця-Подільського з Донецької області

Треба також зазначити, що кількість прийомів у діючих консультаційних пунктах теж зменшилася. Якщо раніше прийоми могли відбуватися щотижня чи навіть двічі на тиждень, то тепер роботу деяких пунктів можуть організовувати на вимогу.

Наприклад, розповідають у Шепетівському бюро правової допомоги, в березні-квітні дуже багато людей зверталися до управління соціального захисту населення для оформлення довідок, призначення допомоги тощо. Як правило, переселенці приходили в першій половині дня, тож там у цей час активно працював консультпункт. Зараз наплив людей менший, та й звертаються вони у різний час, тому за потреби працівники управління перенаправляють клієнтів до бюро.

Юристка Шепетівського місцевого центру з надання БВПД Юлія Школьнік під час правопросвітницького заходу для ВПО, які оселилися в Шепетівській громаді

Одним із актуальних напрямків роботи юристів з переселенцями залишається правопросвітництво. З 24 лютого фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги на Хмельниччині провели майже сотню правопросвітницьких заходів для цієї категорії осіб. З-поміж найбільш актуальних тем можна назвати такі, як «Пільги та гарантії ВПО», «Порядок отримання компенсації за зруйноване житло та інше майно», «Відповідальність за скоєння злочину під примусом», «Фіксація воєнних злочинів», «Порядок відновлення втрачених документів».